Menu
BVO logo

10 tips om je Learning Agility te verbeteren

In een wereld die steeds sneller verandert en complexer wordt, is het belangrijk om je innovatie- en verandervermogen te stimuleren. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je je blijft ontwikkelen en aanpassen aan nieuwe situaties? Wij hebben voor jou 10 tips om je Learning Agility (oftewel: leerwendbaarheid) te vergroten. 

Wat is Learning Agility? 

Learning Agility staat voor ‘wendbaarheid in leren’. Het gaat om de vaardigheid om in nieuwe situaties snel en flexibel nieuw gedrag te ontwikkelen en effectief in te zetten. Bijvoorbeeld wanneer externe of interne ontwikkelingen als gevolg hebben dat een taak of project anders aangepakt moet worden. Of als er nieuwe technologieën of werkprocessen geïntroduceerd worden, waardoor jij op een andere manier moet werken. Je Learning Agility vergroten zorgt dat dit soort veranderingen jou niet van de wijs brengen. En zeg nou zelf: het is toch veel prettiger om vol zelfvertrouwen en motivatie dit soort nieuwe uitdagingen aan te gaan?  

Hoe vergroot je je Learning Agility? Deze 10 tips kunnen jou helpen! 

Tip 1: Test jouw Learning Agility 

Waar staat jouw Learning Agility op dit moment? Dit kun je testen met onze handige Learning Agility test. Aan de hand van de 5 dimensies van Learning Agility kom je te weten wat jouw ‘voorkeursingang’ is en van welke dimensie je nog wat minder gebruik maakt. Door deze test te doen, krijg je informatie over jouw eigen wendbaarheid in leren en werk je tegelijkertijd aan jouw self-awareness: je weet immers weer meer over jezelf dan daarvoor! 

Lees ook onze blog over de 5 dimensies van Learning Agility voor een uitgebreidere uitleg over de dimensies. 

Tip 2: Bepaal hoe je wilt groeien 

Heb je de test gedaan? En weet je al wat je wilt leren? Schrijf dat dan op en maak voor jezelf een plan. Bespreek dit als dat kan met een collega of leidinggevende, want dan stijgt belang van het uitvoeren ervan voor jezelf. Bekijk welke mogelijkheden er zijn om die groei door te maken. Zo wacht je niet af wat er op je pad komt, maar zit je zelf echt achter het stuur van je ontwikkeling.  

Tip 3: Ga actief op zoek naar leermomenten 

Kies een dimensie waar je misschien nog niet zoveel gebruik van maakt en bedenk een daarbij aansluitende manier om iets te leren. Neem er een week voor om je iets via die weg eigen te maken. Ter inspiratie kun je de vragen van de test over die dimensie nog eens bekijken. Welke van die vragen doe je niet zo snel, maar wil je best eens uitproberen? Zo sla je twee vliegen in één klap: je leert iets én je vergroot je leervermogen. 

Tip 4: Werk de 5 dimensies af 

Je kunt binnen je groeiplan ook besluiten om alle 5 dimensies langs te gaan. Een tip van ons is om als eerst aan de slag te gaan met de dimensie waar je het beste op scoort in de test om een positieve start te maken. En doe als laatste self-awareness, want de kans is groot dat die dimensie tegelijk verbetert met de andere vier, omdat je al bewuster bezig bent met je eigen groei. 

Tip 5: Evalueer 

Schrijf de resultaten voor jezelf op. Zo weet je wat je hebt geleerd. Maar misschien nog wel belangrijker is dat je voor jezelf inzichtelijk maakt wat er alsnog beter kan. Vraag jezelf af: wat vond ik in dit proces het lastigst? En welke dimensie vond ik het moeilijkst om vorm te geven? Ga ook het gesprek aan met iemand die deze dimensie al wel van zichzelf inzet en bevraag deze persoon op diens leerstrategie. Haal hier concrete tips uit en probeer ze daarna toe te passen. 

Tip 6: Experimenteer 

Als je tip 1 tot en met 5 hebt geprobeerd, heb je je Learning Agility al vergroot, maar nu komt de praktijk nog op je af. Nieuwe ervaringen of problemen kunnen zich altijd voordoen. Gelukkig is er altijd een oplossing, en meestal komt innovatie daarbij om de hoek kijken. Bedenk voor ieder probleem een nieuwe oplossing, brainstorm erover met anderen en denk out-of-the-box. Soms zijn de beste oplossingen degene die wat durf vereisen. 

Tip 7: Deel de opgedane kennis 

Leren hoef je niet alleen te doen. Heb je door een nieuwe ervaring iets geleerd? Deel dit met je collega's. Dit heeft twee mooie effecten: zij weten hoe ze dergelijke ervaringen voortaan aan moeten pakken, maar er ontstaat ook een dialoog waarin de kans groot is dat zij ook leerpunten met jou delen. Zo wordt het leerrendement alleen maar groter voor iedereen. 

Tip 8: Vraag input 

Ben je iets aan het bedenken? Dan kan het nooit kwaad om aan collega's te vragen om ergens een blik op te werpen, Spar met collega's over de mogelijke uitkomsten. Hier kunnen inzichten uit komen waar jij misschien nog niet aan gedacht hebt, en ook dit zijn leermomenten! 

Tip 9: Communiceer effectief 

Is er een dialoog ontstaan over een nieuwe ervaring? Zorg dan dat je elkaar goed begrijpt door veel vragen te stellen. Doe dit vanuit een natuurlijke nieuwsgierigheid om meer te weten te komen. En luister ook vooral goed, zodat je alle kennis van de ander meekrijgt. 

Tip 10: Wees niet bang om te falen 

Oké, dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar fouten maken is de allerbeste manier om te leren. Als je je hier bewust van bent, is het zoveel makkelijker om nieuwe dingen te proberen. Vraag ook de hulp, ondersteuning en vooral begrip van anderen, dan is dat ene nieuwe taakje oppakken echt minder spannend. 

Meer weten over Learning Agility? 

In een andere blog geven we je een uitgebreidere uitleg over Learning Agility. En wil je écht ver de diepte in en je eigen Learning Agility blijvend vergroten? Bekijk dan onze Training Learning Agility.  

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant