Teamontwikkeling is maatwerk. Samen met onze opdrachtgever, de leidinggevende en liefst ook met (een afvaardiging van) het team zelf bepalen onze teamcoaches de meest passende aanpak. Hoewel er dus zeker geen standaardaanpak bestaat, laat de praktijk wel bepaalde situaties zien die vaker voorkomen. Je zou dan kunnen spreken van situatietypen. Afhankelijk van bijvoorbeeld de ontwikkelfase, de boven- of onderstroom en de issues die spelen, kunnen teams onder andere bouwen aan verbinding, relaties, performance of vaardigheden.
Hieronder zoomen we in op die vier situatietypen. Niet om zo een vastomlijnde casuïstiek met bijbehorende aanpak te presententeren, maar om je een kijk- en denkrichting te bieden. Het gaat immers om situaties die zich wellicht ook binnen jouw organisatie voordoen.
Teams kunnen meer bereiken als ze zich op een gezonde manier ontwikkelen. Klinkt simpel, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstig . Teams veranderen immers regelmatig van samenstelling en dus van dynamiek: er verandert iets in het werk, mensen gaan weg of er komen nieuwe mensen bij. Dat kan werken binnen teams frustreren. Patrick Lencioni legt mooi de 5 frustraties van teamwork bloot – die hebben we hiernaast vertaald naar 5 signalen.
Herken je een of meer van die signalen? Dan is het misschien tijd om actief aan de slag te gaan met teamontwikkeling en een teamcoach in de arm te nemen. Dat hoeft natuurlijk niet meteen. Je kunt ook beginnen met een goed gesprek hierover met een collega of een (andere) HR professional. En wellicht kom je ook al een heel eind met onze tips.