Merk je dat jij en je manager vaak niet op één lijn zitten of dat jullie samenwerking beter zou kunnen? Als je manager niet naar jou luistert of jouw behoeften niet begrijpt, kan dat invloed hebben op je werkgeluk. Je voelt je misschien niet gehoord en niet voldoende gewaardeerd. In deze blog bespreken we vijf veelvoorkomende problemen en geven we praktische oplossingen om goed om te gaan met je manager.
Onduidelijke communicatie zorgt vaak voor verwarring en verschillende verwachtingen. Misschien begrijp je niet helemaal wat je manager bedoelt, maar durf je niet verder te vragen. Of bij afspraken wordt niet duidelijk vastgelegd wie welk punt oppakt.
Om ervoor te zorgen dat voor jullie allebei helder is wat de ander bedoelt, helpt het om actief te luisteren en vragen te stellen. Herhaal wat je hebt gehoord om te bevestigen dat je het goed hebt begrepen. Na een meeting kun je de besproken punten schriftelijk vastleggen en een samenvatting sturen. Dit zorgt ervoor dat er een schriftelijk bewijs is van wat er is besproken en afgesproken.
Heb je soms het gevoel dat jouw manager je wel hoort, maar niet écht naar je luistert? Of is die bezig met andere dingen tijdens jullie gesprek? Het gevoel hebben dat je niet echt wordt gehoord door jouw manager, kan ervoor zorgen dat je je ondergewaardeerd voelt. Dit kan vervolgens leiden tot frustratie en een gebrek aan motivatie.
Om dit probleem aan te pakken, is het belangrijk om met je manager hierover in gesprek te gaan. Kies een rustig moment en geef aan hoe je je voelt, zonder direct met een beschuldigende vinger te wijzen. Door specifieke voorbeelden te noemen, kun je je gevoel makkelijker illustreren. Blijf openstaan voor de reactie van je manager en kijk of je samen tot een oplossing kunt komen. Misschien helpt het wel om vaker even een-op-een te zitten of een agenda op te stellen voor elke meeting.
Een gebrek aan waardering kan demotiverend werken en je werkplezier verminderen. Als je je ondergewaardeerd voelt, probeer dan openlijk met je manager te praten over je prestaties en bijdragen. Wees niet bang om je successen te delen. Dit kan je manager helpen inzien hoeveel je bijdraagt en kan leiden tot meer erkenning. Vraag daarnaast ook actief om feedback. Hoe kun jij je werk nog beter doen? Kijk hoe jullie samen kunnen werken aan een betere waardering.
Merk je dat jouw manager niet helder communiceert over deadlines en afspraken? Een chaotische manager kan voor veel stress en verwarring zorgen. Om hiermee om te gaan, is het belangrijk om zelf georganiseerd te blijven. Maak duidelijke to-dolijsten en stel prioriteiten. Probeer eventuele onduidelijkheden direct op te helderen en plan regelmatig check-ins om de voortgang te bespreken. Dit kan helpen om structuur te brengen in een chaotische werkomgeving.
Heb je het gevoel dat jouw manager alles controleert wat je doet en let op elk detail? Dit kan overkomen als micromanagement en jouw gevoel van autonomie en vertrouwen ondermijnen. Als je manager de neiging heeft om alles te controleren, probeer dan proactief te zijn in je communicatie. Geef regelmatig updates over je voortgang en toon dat je in staat bent om zelfstandig te werken. Dit kan je manager geruststellen en hem aanmoedigen om je meer ruimte te geven.
Omgaan met je manager als jullie niet op één lijn zitten vereist geduld en strategische communicatie. Door openlijk en respectvol te praten over de zaken waar jij tegenaan loopt, kun je zoeken naar manieren om de samenwerking te verbeteren. Zo bouw je een betere werkrelatie op en vergroot je je je werkplezier. Daarnaast is het goed om te beseffen dat iedereen anders is en zijn eigen werkstijl heeft.
Ben jij manager en herken je wellicht iets van het genoemde in jouw eigen leiderschapsstijl? Dan is onze Training Emotioneel Intelligent Leiderschap wat voor jou. Je ontwikkelt je zelfinzicht, sociale bewustzijn en hoe je de emoties van een ander kunt 'lezen'. Zo weet jij wat er in je medewerkers omgaat en kun je een ontspannen en betrokken sfeer op de werkvloer creëren.
Op Donderdag, 3 April, 2025, 12:01