Vrouwen zijn steeds zichtbaarder en invloedrijker in allerlei domeinen van de samenleving. Er zijn steeds meer vrouwelijke leiders en ze laten zien dat ze uitstekende resultaten kunnen behalen met hun visie, passie, talent en doorzettingsvermogen. Daarmee zijn ze een voorbeeld voor andere vrouwen met leiderschapsambities. Wat kunnen we van ze leren? Wij geven vijf voorbeelden van bekende vrouwelijke leiders en in welke leiderschapskwaliteiten deze inspirerende vrouwen uitblinken.
Op een authentieke en empathische manier ‘fans’ creëren die jou optimaal vertrouwen, is een goede strategie om een krachtige leidinggevende te worden. Het is immers belangrijk dat je als leidinggevende niet alleen leidt, maar ook een steunpilaar kan zijn. Iemand die dit goed vertegenwoordigt, is Oprah Winfrey. Ze is als mediapersoonlijkheid altijd open geweest over de moeilijkheden in haar leven en ze moedigt haar kijkers aan om hetzelfde te doen. Zo creëert ze een gevoel van gemeenschap en vertrouwen onder haar fans en werd ze een van de meest geliefde talkshowpresentatrices ter wereld.
Winfrey is een warme, authentieke en emotioneel intelligente leider die haar eigen verhaal deelt, een stem geeft aan anderen en positiviteit en hoop verspreidt. Ze hecht daarnaast waarde aan ontwikkeling en mentorschap en omringt zich met mensen waar ze inspiratie uit haalt om zelf ook te blijven groeien.
Een van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld is Angela Merkel. Tussen 2005 en 2021 was zij de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland. Merkel is in haar functie gegroeid door haar opgebouwde ervaring binnen de wetenschap en politiek. Haar eerste politieke functie bekleedde ze al in 1989. Ze is een effectieve onderhandelaar die compromissen kan sluiten met bijna elke partij waar ze mee om de tafel zit. Ze kreeg daardoor ook de bijnaam ‘Mutti’ (moeder). Ze speelde een belangrijke rol in de Europese Unie, vooral tijdens de financiële crisis, de vluchtelingencrisis en de coronapandemie.
Merkel heeft zich niet laten leiden door stereotypen over vrouwelijkheid of leiderschap, maar door haar eigen visie en waarden. Ze heeft zich bewezen als een stabiele, betrouwbare en invloedrijke leider, die niet bang is om impopulaire beslissingen te nemen als ze denkt dat ze goed zijn voor het land. Daarmee is ze een voorbeeld voor veel vrouwen die willen leiden op hun eigen manier.
De IJslandse zakenvrouw Halla Tómasdóttir richtte samen met een andere vrouw in 2007 de bank Auður Capital op. Slechte timing, zou je denken, want slechts één jaar later leidde de economische crisis ertoe dat een aantal van de grootste banken in IJsland failliet ging. Maar desondanks bleef Auður Capital overeind. De succesformule? Auður Capital was opgericht met het doel meer vrouwelijke waarden in de financiële sector te integreren. De focus lag hierbij op balans, diversiteit en maatschappelijk belang. De bank overleefde de crisis, mede door de ‘vrouwelijke’ aanpak van Tómasdóttir en haar bestuur.
Tómasdóttir is een authentieke, berekenende, empathische en optimistische leider die vertrouwt op haar intuïtie, luistert naar verschillende perspectieven en zoekt naar win-winoplossingen. Door haar manier van leiden werd ze de eerste vrouwelijke CEO van de IJslandse Kamer van Koophandel en zelfs bijna de president van IJsland.
Een goede leider staat achter zijn/haar eigen overtuigingen. Dit bewees Sara Blakely, die haar kledingmerk SPANX oprichtte vanuit haar irritatie dat er geen onzichtbaar en comfortabel vrouwenondergoed bestond. Ze bekostigde de promotie van haar product met haar eigen spaargeld. En ze verkocht haar eerste product aan winkelketen Neiman Marcus door de inkoper mee te slepen naar het damestoilet en zelf model te staan voor haar product. Dankzij haar ambitieuze en onvermoeibare aanpak is ze nu multimiljonair en volgens velen een van de meest inspirerende vrouwen in de kledingindustrie.
Blakely beschikt als leider over veel zelfvertrouwen, innovatievermogen en empathie. Als leidinggevende investeert ze in de groei en ontwikkeling van haar team door feedback en coaching. Bovendien beschouwen haar collega’s haar als iemand die goed is in delegeren; een belangrijke eigenschap voor de persoonlijke effectiviteit van een leider.
Een goed Nederlands voorbeeld van een vrouwelijke leider is Marjan Rintel. Zij begon bij de NS als Chief Operating Officer, waar ze verantwoordelijk was voor het introduceren van een nieuwe bedrijfsvoering en het verbeteren van de dienstverlening. In 2020 werd ze benoemd tot CEO van NS. Ze was de eerste vrouw die deze topfunctie bij NS bekleedde. In juli 2022 is ze overgestapt naar KLM, waar ze ook CEO is. Daar richt ze zich op het ontwikkelen van langetermijnplannen om de concurrentiepositie van de luchtvaartmaatschappij te versterken en te zorgen voor duurzame groei.
Rintel wordt geroemd om haar resultaatgerichtheid en empathie. Ze staat bekend om haar focus op resultaten en het doorvoeren van verbeteringen binnen de organisatie. Ook heeft ze een empathische benadering en onderhoudt ze goede relaties met medewerkers en stakeholders. Ze presenteert zich als een innovatieve leider met een visie voor de toekomst, waarin duurzaamheid een belangrijke rol speelt.
Deze bekende vrouwelijke leiders zijn slechts enkele voorbeelden van de vele inspirerende vrouwen die een verschil maken in de wereld met hun leiderschap. Ze laten allemaal zien dat leiderschap niet iets is wat je hebt, maar iets wat je doet. En dat leiderschap niet iets is wat je bent, maar iets wat je ontwikkelt. En ook dat er niet één correcte ‘formule’ is voor leiderschap; het komt altijd vanuit jezelf. Oftewel: jij kan het ook!
Ben jij geïnspireerd geraakt door deze vijf verhalen en wil jij jouw leiderschap als vrouw verder ontwikkelen? Bekijk dan onze training Leiderschap door Vrouwen. Of bekijk onze andere leiderschapstrainingen. En lees ook het uitgebreide verhaal van Fien Jacobs, managing director bij YoungCapital NEXT, voor meer inspiratie.
Op Donderdag, 3 April, 2025, 12:01