Menu
BVO logo

De 5 dimensies van Learning Agility

Veranderingen gaan tegenwoordig razendsnel, zeker binnen organisaties.  Hoe medewerkers vandaag presteren, zegt dan ook weinig over hun performance van morgen. Als (HR-)manager is het dus belangrijk om inzicht te hebben in het leer- en veranderpotentieel van mensen. De focus op Learning Agility helpt daarbij. Ontdek de 5 dimensies van Learning Agility.

De kracht van wendbaarheid

Met Learning Agility doelen we op het vermogen om onder nieuwe omstandigheden snel nieuw en effectief gedrag te ontwikkelen en toe te passen. Dat komt in feite neer op wendbaarheid. Van mensen die hoog scoren op Learning Agility weten we dat ze meer en sneller leren. Ze halen meer uit hun ervaringen, zoeken meer naar nieuwe uitdagingen en staan open voor feedback. Wenbaarheid is een kracht. Voor mensen, maar ook voor de organisatie waar zij werken.

Learning Agility bestaat uit 5 verschillende dimensies: People Agility, Results Agility, Mental Agility, Change Agility en Self-Awareness. De dimensies hebben onderlinge raakvlakken, maar zijn ook heel goed los van elkaar te ontwikkelen.  

People Agility

Deze dimensie beschrijft mensen die leren van en met anderen. Ze leren van ervaringen en geven constructief feedback. Ze staan open voor verschillende zienswijzen, verdiepen zich in de waarden en normen, achtergronden en culturen van anderen en passen zich daar indien nodig aan. Ze willen anderen echt begrijpen en nemen andermans mening serieus. Ze leggen vaak gemakkelijk contact zoeken graag samen met anderen naar oplossingen.

Change Agility 

Deze dimensie beschrijft mensen die voortdurend nieuwsgierig zijn. Ze houden van experimenteren met nieuwe ideeën en inzichten, om zo hun vaardigheden te vergroten. Ze zoeken onbekende situaties op om ervan te leren, zonder aan een bestaande werkwijze vast te zitten. Ze durven de sprong in het diepe aan.

Mental Agility

Mental Agility beschrijft mensen die problemen vanuit verschillende gezichtspunten benaderen. Ze zien complexe en ambigue situaties als uitdagend en kunnen hun manier van denken goed overbrengen op anderen. Problemen onderzoeken ze grondig, voordat ze een conclusie trekken. Hun analyses leggen ze graag voor aan anderen, ze zijn onbevooroordeeld en denken vaak out-of-the-box.

Results Agility

Deze dimensie beschrijft mensen die steeds op zoek zijn naar hoe ze goede resultaten kunnen behalen onder moeilijke omstandigheden. Zo creëren ze een meetlat voor zichzelf. Ook hebben ze altijd een helder doel voor ogen. Ze laten zelfvertrouwen zien en stralen dat ook uit naar anderen. Daarnaast voelen ze een sterke behoefte om succesvol te zijn en doen vaak meer dan van ze wordt verwacht.

Self-Awareness

Deze dimensie beschrijft mensen die zelfinzicht hebben en zich dus bewust zijn van hun sterke en minder sterke punten. Ze zijn reflecterend ingesteld, bekijken hun eigen gedrag en prestaties kritisch en willen leren hoe ze het anders en beter kunnen doen. Ze zoeken en vragen actief feedback om van te kunnen leren en willen graag ruimte voor hun ontwikkeling.

Investeren in de Learning Agility van je medewerkers? Zet dan vooral in op Self-awareness. Dit is namelijk de sleutel tot een sterkere Learning Agility en biedt dus de meeste mogelijkheden voor ontwikkeling.

Nieuwgierig naar meer?

Wil je na het lezen van dit blog meer weten over Learning Agility? Vraag dan onze whitepaper aan. En wil je je nog verder in het onderwerp verdiepen? Bekijk dan onze Training Learning Agility.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant