Het Nieuwe Werken, wie heeft er geen mening over? Steeds meer bedrijven adopteren het tijd- en plaats onafhankelijk werken. Maar ook fanatieke tegenstanders laten van zich horen. Zo besloot de top van Yahoo om iedereen weer terug te roepen op kantoor: zonder face-to-face contact zouden de prestaties lager zijn. Collega's Dirk Bannenberg en Jan-Willem Bouwmeester vragen zich in PW de Gids van mei 2013 terecht af hoe zo'n modern bedrijf aan zo'n achterhaalde mening komt.
De stellingname brengt wel interessante vragen met zich mee. Want wat gebeurt er met informeel leren als een organisatie HNW adopteert? Onder informeel leren wordt leren verstaan, dat buiten een vooropgesteld curriculum en gestelde doelen om plaatsvindt. Oftewel: gewoon leren op de werkvloer. En wat is de rol van het inzetten van slimme nieuwe online communicatiemiddelen in dat informele leren, het zogenaamde Slimmer Leren? En hoe zit het eigenlijk met de relatie tussen informeel leren en organisatiebetrokkenheid, binnen de context van Het Nieuwe Werken?
Tijd voor een onderzoek!
Ondanks de ‘buzz’ die er heerst omtrent Het Nieuwe Werken, zijn bovenstaande vragen nooit eerder fatsoenlijk onderzocht. Daar wilden wij iets aan doen! Om een antwoord op deze en andere vragen te krijgen, heeft Timo de Blok, in opdracht van de Boertiengroep, zijn afstudeeronderzoek gewijd aan dit onderwerp. Door de theoretische kennis van de Universiteit van Amsterdam te combineren met zijn praktijkgerichte ervaring bij de Boertiengroep, ontstond een zeer gedegen onderzoek.
Ruim 600 professionals uit het bedrijfsleven gaven hun input en de resultaten vertellen een helder verhaal. Hoe meer er volgens HNW gewerkt wordt, hoe meer er informeel wordt geleerd. Maar, Slimmer Leren is hierbij wel de cruciale schakel. Mensen die werken volgens HNW leren alléén op informele wijze als zij bijvoorbeeld gebruik maken van online samenwerkplatforms, webinars volgen of bijvoorbeeld hun collega’s via een WhatsAppgroep om advies kunnen vragen.
Het belang van informeel leren
Misschien vraagt u zich af hoe belangrijk informeel leren nou echt is. Ook daarover kunnen we helder zijn: ontzettend belangrijk! Volgens de 70-20-10 regel leer je maar liefst 70% in de praktijk, 20% door feedback van anderen en slechts 10% door training of opleiding (formeel leren). Het is dus voor een organisatie die zich wil blijven ontwikkelen uitermate belangrijk om informeel leren te stimuleren. Ons onderzoek toont aan dat een stijging in informeel leren samengaat met een stijging in commitment aan de organisatie en de intentie om bij de organisatie te blijven. Er blijkt ook een link te zijn tussen HNW en het behoud van de talentvolle medewerker.
Het is dus van groot belang om informeel leren te stimuleren. Maar hoe doe je dat? Slimmer Leren blijkt daarin een sleutelrol te spelen. En Slimmer Leren zorgt er ook voor dat er óók informeel geleerd kan worden als een organisatie werkt volgens de principes van HNW.
Timo: "Bij deze nodig ik de top van Yahoo uit mee te gaan met de huidige tijd: met slimmer gebruik van de bestaande middelen ontwikkelt zowel de organisatie als het individu. En dat is pas slim talentmanagement!"
Meer weten?
Bent u geïnteresseerd in de volledige white paper met de resultaten van het onderzoek door Timo de Blok? Klik dan op onderstaande link. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met Tom Bos of Jan-Willem Bouwmeester.
DOWNLOAD DE WHITEPAPER
Verder lezen?
Het 70-20-10 model; hoe werkt het?
Auteur: Timo de Blok