Maximale resultaten behalen en het potentieel van je team optimaal benutten? Welk team je ook aanstuurt, een goede samenwerking tussen je teamleden is de randvoorwaarde voor succes. Maar dat gaat niet altijd vanzelf.
Of het nu op het werk is, of privé met vrienden en familie: je hebt vast wel eens deel uitgemaakt van een dreamteam. Je weet wel: zo’n team waarin alles eigenlijk vanzelf gaat. Iedereen verstaat zijn taak optimaal en gáát ervoor. Met elkaar werk je aan glasheldere doelen. Regels en procedures? Ja, die zijn er vast wel. Maar niemand heeft ze nodig: de leden van zo’n dreamteam hebben aan een half woord genoeg. De energie die dat geeft!
Helaas heeft iedereen ook wel eens het omgekeerde ervaren: de nachtmerrie van een samenwerking die allesbehalve vloeiend verloopt. De frustratie die dat oplevert. De tijd die daar in gaat zitten… Met matige of ronduit slechte resultaten op de koop toe. En dan de ergernis dáár weer over. Om nog maar te zwijgen over de situaties waarin collega’s elkaar het leven zuur maken.
In Project Aristotle onderzocht Google drie jaar lang hoe je succesvolle teams creëert. Tegen de verwachting in konden ze geen enkel verband vinden tussen teamprestatie en persoonlijkheid, vriendschap, onderwijsachtergrond, overlappende persoonlijke interesses, IQ en andere vergelijkbare eigenschappen. Wat ze wel ontdekten?
In succesvolle teams durven mensen zich kwetsbaar op te stellen. Ook is de spreektijd, de tijd dat mensen hun zegje kunnen doen, vaak gelijk verdeeld. Daarnaast zijn de teamleden meestal sociaal sensitief: ze voelen goed aan wat er bij een ander speelt en handelen daar ook naar (bron: HR Zone).
Wat zijn nu (volgens Google) de belangrijkste kenmerken van een succesvol team? Hieronder vind je de top 5:
Succesvolle teams hebben een cultuur weten te creëren waarin het gestimuleerd wordt om veel vragen te stellen, fouten te bespreken en hulp aan elkaar te vragen. Teamleden durven zich dan kwetsbaar op te stellen en zijn niet bang om risico’s te nemen.
De teamleden van succesvolle teams zijn in staat om binnen de afgesproken tijd en randvoorwaarden hun doelen te realiseren. Ze weten dus dat ze altijd op elkaar kunnen rekenen. Dat schept een hechte band.
3 Structure & Clarity
Alle rollen en doelen zijn voor iedereen duidelijk. Ook is er een helder plan om doelen te behalen. Uiteraard is dat plan opgesteld vanuit het organisatiebelang, maar binnen een succesvol team weet elk teamlid zijn aandeel daarin te benoemen.
Alle teamleden doen werk dat voor hen persoonlijk van belang en betekenisvol is. Dit motiveert ze om het beste uit zichzelf te halen. Daarbij ervaren ze de ruimte om taken op hun eigen manier uit te voeren.
In succesvolle teams gelooft iedereen dat de doelen van het team ook echt een verschil kunnen maken. Het werk heeft zin. En de manier waarop eenieder zijn of haar werk doet, is uniek en daar is ook waardering voor.
Kies dan voor een van onze trainingen op het gebied van leiderschap en management. Bijvoorbeeld de training Introductie op Teamontwikkeling.
Op Woensdag, 10 April, 2024, 12:17
Effectief en goed leiderschap begint bij diepgaande zelfkennis. Wie ben je en waar ben je goed in? Een antwoord vinden op deze en soortgelijke vragen kan heel uitdagend zijn. De Birkman-methode kan jou helpen om effectief zelfinzicht te vergaren en dit om te buigen naar concrete ontwikkelpunten. De methode wordt al jarenlang toegepast in onze trainingen en Strategisch Leiderschapsprogramma’s. Maar waarom? Marcel van der Loo, directeur van Birkman Nederland, vertelt welke meerwaarde de Birkman-methode biedt en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen met de inzichten uit deze methode.