Menu
BVO logo

Black-out of overslaande stem? Dat kan anders...

5 tips voor succesvolle mondelinge presentaties

Wie wel eens voor een groep mensen praat, herkent het. Je hebt je speech of pitch meerdere malen geoefend, hij zit ook echt in je hoofd, maar zodra je daar staat, krijg je de zenuwen. Je voelt je onzeker, bekeken. En die grap die voor de spiegel nog zo leuk leek, laat nu een stilte achter. Kan dat niet anders? Jazeker wel. Vijf tips voor overtuigende mondelinge presentaties, waar je zelf óók een goed gevoel aan overhoudt. 

TIP 1 Laat je lichaam spreken

Woorden alleen volstaan niet voor een boeiende presentatie. Onderzoek heeft aangetoond dat geslaagde mondelinge communicatie voor 55% fysiek is. Laat je lichaam dus spreken. Een presentatie geef je het beste staand, niet zittend. Leun daarbij vooral niet met je handen op de tafel, stop ze ook niet in je zak en sla ze ook niet over elkaar, want dan lijk je jezelf te willen beschermen tegen het publiek. Probeer een natuurlijke houding te vinden. Dat lukt goed als je je bewust bent van de vloer onder je voeten. Zo voel je je geaard, letterlijk en figuurlijk. En daarmee blijf je ook de zenuwen de baas.

TIP 2 Zoek oogcontact

Ook al zou je van de zenuwen het liefst wegrennen, maak oogcontact. Kijk je publiek aan en glimlach zo ontspannen mogelijk. Voordat je begint al. Elke toehoorder zou meteen het gevoel moeten krijgen dat je het allemaal speciaal voor hem of haar doet en zegt. Laat je blik vervolgens ook over het hele publiek waaieren. Vermijd dat je jezelf op één iemand fixeert, en staar jezelf al helemaal niet blind op de muur achter het publiek. Alle mensen willen gezien worden. Door jou.
 

TIP 3 Vergeet je tekst

Natuurlijk, je hebt je speech uitgebreid geoefend en misschien ook wel helemaal uitgeschreven. Met ingebouwde pauzes en al. Dat kan op zich geen kwaad, zolang je van je presentatie maar niet een herhaaloefening maakt. Jezelf vastpinnen op een van tevoren ingestudeerde tekst is het beste recept voor een black-out. Doe dat dus niet, maar sta jezelf interactie toe. Kijk hoe mensen reageren en speel daarop in.  Het helpt om je tekst thuis te laten en alleen een spreekschema te gebruiken.

TIP 4 Heb er zin in (en laat dat merken)

Zet je presentatie positief in. Als je je woorden oprecht enthousiast brengt, zonder te overdrijven of fake te worden, werkt dat aanstekelijk. Enthousiasme kun je uitstralen door een energieke houding: houd contact met je publiek, reageer op ze, kom los van je ingestudeerde tekst. Verder is ook je stem een belangrijke drager van positiviteit. Spreek rustig, maar breng wel afwisseling aan in je tempo en intonatie. Voorbeelden of anekdotes mogen bijvoorbeeld sneller worden verteld dan de kerninformatie, en mogen qua toon meer meanderen. Wees niet bang om ook pauzes te laten vallen.  Let verder op je volume. Ga niet schreeuwen, maar gebruik voldoende stemkracht (de mensen achterin willen je ook kunnen verstaan) articuleer duidelijk.

TIP 5 Vergeet je angst

Als je denkt dat jij de enige bent met spreekangst, dan heb je het mis. Spreekangst staat op nummer 1 in de top 10 van angsten. Trillen, zweethanden, hartkloppingen: het hoort er allemaal bij. Maar het goede nieuws is: je kunt je angst onder controle krijgen. Een goede voorbereiding doet al veel. En let tijdens de presentatie eens op je ademhaling, haal heel bewust in en uit, probeer je grond onder je voeten te voelen en je zenuwen daar als het ware naartoe te sturen. Zo zet je die negatieve adrenaline om in positieve. En heb je nachtmerries over hoe je finaal afgaat? Visualiseer dan een supergeslaagde presentatie met jezelf als bruisend middelpunt. Echt, het helpt.

Meer weten over boeiend presenteren?

Wil jij meer weten over hoe jij een boeiende presentatie kunt houden, volg dan een van onze trainingen presenteren. Bekijk ons volledige aanbod, of maak je keuze uit onze populaire top 5:

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant