Of je het nu voor de eerste of honderdste keer doet, een presentatie houden blijft spannend. Dat is vanuit huis niet anders. Of nou ja, je publiek is dan misschien nog sneller afgeleid dan normaal. En daar komt bij dat je jezelf de hele tijd op het scherm ziet. Niet bepaald handig voor je zelfvertrouwen, zo’n voortdurende reminder aan hoe je haar zit. Tijd dus voor wat praktische tips om thuis van je presentatieangst af te komen.
Wat is eigenlijk het verschil tussen een videovergadering en een presentatie? In beide gevallen heb je een boodschap over te brengen. Hoe komt het dan dat je van een presentatie klamme handen krijgt?
Grote kans dat je het eenrichtingsverkeer spannend vindt. Het helpt om je goed voor te bereiden. Weet wat je wilt vertellen en oefen dat ook. Bedenk ook welke vragen er mogelijk kunnen komen. Daar mag je best tijd voor inplannen.
En als iemand dan een vraag stelt, denk dan niet meteen dat hij of zij je presentatie niet goed vond. Herhaal de vraag en neem de tijd om de vraag te beantwoorden. Of vraag suggesties van anderen. Zo wordt je presentatie een gesprek in plaats van een monoloog. Veel minder eng!
Laat je vooral inspireren door de sprekers van populaire TED-talks. Bedenk bij het kijken: wat zie ik deze persoon doen wat op mij een ontspannen indruk wekt? Schrijf het op en probeer het tijdens een volgende presentatie eens uit.
Houd wel de belangrijkste regel van presenteren in gedachten: blijf jezelf. Onderzoek wat jouw eigen stijl is. Door verschillende verbale en non-verbale trucs te proberen kom je erachter wat aansluit bij jouw natuurlijke manier van communiceren. Zo blijf je dicht bij jezelf.
Bekijk jezelf eens door de ogen van de ander. Je kunt bijvoorbeeld je presentatie opnemen terwijl je hem oefent met de camera van je laptop. Zo kun je meteen terugzien hoe je jezelf presenteert. Of neem een van je vergaderingen op. Vraag daarvoor van tevoren even toestemming bij je collega’s.
Naar jezelf kijken is natuurlijk wel even wennen. Maar bedenk dan dat spreekangst vaak te maken heeft met een te kritische blik op jezelf. Focus daarom niet op wat er niet goed gaat, maar op wat wél goed gaat. Zo bouw je meer zelfvertrouwen op.
Dat kan met een van onze trainingen, bijvoorbeeld Overtuigend en Inspirerend Presenteren of Zelfverzekerd Presenteren. Schrijf je in en haal eruit wat erin zit.