Al jaren een succes: de workshops 50- en 60-plus van Wij Techniek en Boertien Vergouwen Overduin. Trainer Wim van Hout: “Deelnemers hebben altijd veel invloed op de aanpak. Bovendien actualiseren we het programma voortdurend, zodat het aansluit op elke nieuwe generatie 50- en 60plussers. Wim, die de workshops in 2006 hielp ontwikkelen, vertelt over hoe hij ze al zo’n 15 jaar verzorgt vanuit Boertien Vergouwen Overduin. Met plezier en passie.
“We doen dit met een klein team van gespecialiseerde trainers. Allemaal 50-plussers, dus allemaal ook met de nodige levenservaring en bijbehorende schrammen. Aan de live workshops doen 12 mensen mee, online zijn dat er 8. Alle deelnemers zijn werkzaam in de installatiebranche. Er zitten dus monteurs, projectleiders en opzichters tussen, maar ook administrateurs, accountmanagers en HR-medewerkers. Een bont gezelschap mannen en vrouwen.
Wij Techniek biedt deze workshop om twee redenen aan. Natuurlijk om ervoor te zorgen dat er in de installatiebranche goed gekwalificeerd personeel rondloopt, maar ook om de individuele medewerker te ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling. Regelmatig voeren we hierover gesprekken met directies en HR-mensen van installatiebedrijven. Zo zorgen we in de workshops voor maatwerk, waarbij directie en HR ook echt betrokken zijn.
Ik vind het heel bijzonder hoe Wij Techniek de doelgroep simuleert: wie de workshops heeft gevolgd, kan een voucher aanvragen, te besteden aan opleiding. Bovendien is bij elke workshop is een ontwikkelcoach aanwezig. Met hem of haar kunnen de deelnemers sparren over bijvoorbeeld een passende opleiding, of het werken als hybride docent.
Hamvraag van de workshops is: hoe zorg je ervoor dat je je resterende werktijd zinvol en met plezier invult? Daar vloeiend allerlei vragen uit voort: welke invloed heb je eigenlijk op je (werkzame) leven en hoe zorg je voor meer regie? Hoe ga je om met zaken die een energielek veroorzaken? Hoe bepaal je of je je verder wilt ontwikkelen? Heb je nog grote ambities? Of vind je het vooral belangrijk om in je huidige job gezond en wel je pensioen te bereiken?
Het mooie is dat mensen elkaar op ideeën brengen om met praktijksituaties om te gaan. Dan zegt de ene deelnemer bijvoorbeeld tegen de andere: ‘Heb jij ook last van je knie? Nou, dat ben ik toch maar eens met mijn baas gaan bespreken en die bleek goed te luisteren. Mijn werk is nu gelukkig wat minder zwaar. Of: ‘Ik twijfelde net als jij of ik nog wel een opleiding zou gaan doen. Het was even doorzetten, maar ik ben eigenlijk hartstikke trots!’
Een belangrijk onderdeel van de workshop is het gesprek over alles wat er op het journaal, in de krant aan de koffietafel en in directiekamers wordt geroepen over de oudere medewerker. Hoe zit het nu eigenlijk echt met die 50-plusser? Is hij of zij vaker ziek? Nee! Heeft het zin om na je op die leeftijd nog aan een opleiding te beginnen? Ja! Verder bespreken we uitgebreid de meerwaarde van 50-plussers voor bedrijven en taan we stil bij de vraag hoe je lichamelijk en mentaal sterk blijft.
De 50-plussers van nu zijn niet de 50-plussers van een paar jaar geleden. Een van de belangrijkste verschillen is natuurlijk dat mensen tegenwoordig langer doorwerken. Vandaar dat we nu ook twee verschillende workshops aanbieden: voor 50- en 60-plussers. Voor 50’ers ligt de nadruk op: maak de balans eens op. Welke ambities heb je nog en hoe kun je die realiseren? Voor de 60’er, daarentegen, gaat het veel meer om vragen als: hoe maak je van die laatste werkzame jaren de fijnste van je hele loopbaan? Hoe zorg je ervoor dat je je pensioen gezond bereikt en dat je een soepele overgang maakt naar die nieuwe levensfase?
Een ander verschil is dat de arbeidsmarkt van vandaag veel gunstiger voor 50’ers en 60’ers. Raakte je vroeger je baan kwijt, dan had je vaak echt een probleem. Maar inmiddels zijn ervaren vakkrachten zeer gewild. Dat geeft deze doelgroep ook zelfvertrouwen.’
Verder merken we dat deelnemers vaak al heel bewust bezig zijn met en nadenken over hun toekomst. Dat vind ik misschien wel het mooiste verschil met een aantal jaren terug. Het betekent namelijk dat we in de workshops sneller de diepte in kunnen. In het verleden was het uitzonderlijk dat mensen dan na een kwartier al ernstig in gesprek waren over hun eigen leven, over tegenvallers en energiegevers. Tegenwoordig heeft bijna iedereen hier al bewust bij stilgestaan.’
Tja… en toen werd het februari 2020. Ineens moest alles en iedereen online. Als trainers waren we daar aanvankelijk huiverig voor: zou dat werken, met zo’n persoonlijke workshop als de onze?
Op een gegeven moment heb ik gezegd: ik verzorg een online pilot. Spannend, maar ook leuk. We werken in losse dagdelen. Wie graag vooraf wilde oefenen met Microsoft Teams, hebben we de mogelijkheid gegeven de avond tevoren in te loggen, en onder begeleiding van trainer en Teams-specialist de basisprincipes van het online werken te oefenen. Dat was een goede zet! De training kon de volgende dag direct van start gaan, zonder noemenswaardige problemen. De ervaringen en reacties zijn positief: ook online is er veel openheid, meedenken met elkaar en veiligheid.
Bij de start van de online workshop zeg ik wel eens: We zitten hier met pakweg 400 jaar levenservaring bij elkaar. Dan moeten we toch op een zinvolle manier met elkaar kunnen meedenken als een van jullie een vraag heeft over bijvoorbeeld ambitiemogelijkheden of een dilemma? De deelnemers zitten dan te grinniken. Het daagt ze uit om te vertellen wat ze echt bezighoudt. Dit zijn altijd waardevolle en bijzonder dagen. En elke keer leer ik weer bij.