Wat ervaar jij als bedreigend of belonend op de werkplek? En wat heb je nodig om je emoties beter te reguleren en belangrijke knopen door te hakken? Maak kennis met het SCARF-model, dé leertrend van dit moment.
Ons brein werkt volgens vaste patronen en houdt niet van veranderingen. Het wil eigenlijk maar één ding: veiligheid. Bij bedreigende en belonende situaties spelen 5 triggers een rol, die neurowetenschapper David Rock verwerkte in het SCARF-model. Dit model geeft je inzicht in wanneer je brein wel of niet in staat is om te leren. Handig voor (HR-) managers en iedereen die bezig is met leren en ontwikkelen. Hieronder zoomen we kort in op elke trigger.
We evalueren doorlopend ons zelfbeeld en eigenwaarde, vaak door onszelf te vergelijken met anderen. In de basis gaat status over jouw plek binnen een sociale groep. Mensen die een hoge status ervaren, zijn gedreven tot succes. Ze vinden het belangrijk om rollen en projecten te pakken die hen verder brengen.
Opvallend is ook dat mensen die zichzelf een hoge status toekennen, geneigd zijn meer waarde te hechten aan informatie van mensen met een vergelijkbare of hogere status. Wie zichzelf een lagere status toekent, waardeert informatie van mensen met zowel een hogere als een lagere status.
Zekerheid biedt duidelijkheid en voorspelbaarheid en dat geeft je een gevoel van controle. Hoe onduidelijker een situatie is, hoe groter het gevoel van dreiging en hoe meer weerstand er ontstaat om te leren.
Wie veel behoefte heeft aan zekerheid op de werkplek houdt van plannen en to-do-lijstjes. Dat geeft een gevoel van controle. Tegelijkertijd kan dan wel de neiging ontstaan om spontane dingen uit te weg te gaan. Mensen die minder behoefte hebben aan zekerheid, vergeten zo nu en dan misschien wat, maar ze blijven in de regel nieuwsgierig en staan open voor nieuwe perspectieven.
Autonomie geeft je de mogelijkheid om te reageren op een situatie, er controle op uit te oefenen, de regie te nemen en voor je eigen belangen op te komen. Wordt die vrijheid je ontnomen, dan voel je je als een kat in het nauw. En die kan rare sprongen maken. Met andere woorden: hoe meer autonomie, hoe geruststellender dat voor het brein is en hoe makkelijker het leren gaat.
Prettig dus als je taken naar je toetrekt waarover je echt zeggenschap hebt. Let wel op dat je niet te snel nee zegt tegen ideeën die niet direct uit jouw koker komen. Laat ook anderen van tijd tot tijd zelf bepalen waar ze zich mee bezig willen houden.
Sociale contacten zijn essentieel om je gelukkig te voelen. Ook op het werk zijn collegialiteit, een gevoel van saamhorigheid en veiligheid belangrijk voor de meeste mensen. Je staat dan sneller open om iets nieuws te leren.
Relatedness staat diametraal tegenover eigenbelang. Als mensen alleen voor hun eigen hachje gaan, kan dat de verbondenheid binnen een team ernstig frustreren. Tegelijkertijd kun je ook niet van alles een team-effort maken. In elke groep, hoe hecht ook, moet voldoende ruimte zijn voor individualiteit en een eigen aanpak.
Eerlijkheid en gelijkwaardigheid zijn voorwaarden voor duurzame relaties. Hieronder valt ook een gelijke verdeling van middelen, zoals tijd, aandacht en energie. Een voorbeeld: verplichte deelname aan een bedrijfstraining ervaren veel mensen als ‘oneerlijk’. Wil iemand iets oppikken tijdens de training, dan moet er dus heel duidelijk persoonlijke winst tegenover staan.
Waag je dan aan de SCARF-test in de 2e editie van ons magazine Perform. Bekijk de online variant, of vraag de papieren variant aan en ontvang dit kleurrijke magazine gratis thuis. De SCARF-test vind je op pagina 34.