De aandacht voor teamontwikkeling is de laatste jaren enorm toegenomen. Niet zo gek ook, want een goede samenwerking tussen mensen binnen je team wordt steeds belangrijker. Hoe komt dat eigenlijk? En hoe kun je daar als manager het beste op inspelen?
Samenwerken, het beste uit elkaar halen in het streven naar het behalen van een gezamenlijk doel. In de praktijk van organisaties zien we een aantal trends, waardoor de focus op teamontwikkeling de afgelopen jaren sterk is vergroot. Enerzijds omdat samenwerking nu nóg belangrijker is geworden om tot goede resultaten te komen, anderzijds omdat die samenwerking zelf door allerlei oorzaken lastiger is geworden.
Als manager is het van belang op de hoogte te zijn van de relevante trends op het gebied van teamontwikkeling en effectieve samenwerking. Hieronder zetten we ze voor je op een rij:
De inhoud van ons werk is de laatste jaren een stuk complexer geworden. Hierdoor zijn kennis en competenties van één persoon vaak niet meer toereikend om tot goede oplossingen te komen. Een goede samenwerking tussen professionals is dan het gezonde alternatief. Vaak zijn het dan professionals met verschillende functies en achtergronden die hun krachten verenigen.
Vaste teams maken meer en meer plaats voor multidisciplinaire teams. In veel bedrijven wordt projectmatig gewerkt of is agile werken al helemaal omarmd. Deze ontwikkeling maakt samenwerken meteen ook wel wat lastiger. Je hebt niet meer de tijd om te wennen aan elkaar; om resultaten te boeken moet je vanaf het eerste moment goed met elkaar samenwerken.
Om te kunnen samenwerken moest je vroeger met elkaar in dezelfde ruimte gaan zitten, maar die tijd ligt intussen ver achter ons. Samenwerken op afstand, met behulp van technieken als conference calls, Skype of Facetime, komt met de voortschrijdende globalisering steeds vaker voor. Hierdoor is samenwerken niet alleen los komen te staan van plaats, maar ook van tijd.
Verantwoordelijkheden zijn niet meer alleen belegd bij het management, maar werknemers krijgen steeds meer bewegingsruimte voor het zelfstandig zoeken naar juiste oplossingen. Behalve meer eigenaarschap, vergt dat ook meer zicht op relevante stakeholders en een intensieve afstemming met direct en minder direct betrokken collega’s. Ja, eigenlijk meer samenwerking dus.
Binnen veel organisaties in Nederland is de culturele diversiteit doorgedrongen. Goed kunnen omgaan met andere overtuigingen en omgangsvormen is daarom belangrijker geworden voor een effectieve samenwerking. Daarnaast zijn inmiddels vijf verschillende generaties op de werkvloer terug te vinden. Ook die diversiteit vraagt aanpassings- en inlevingsvermogen.
Door al deze veranderingen die in korte tijd kenmerkend zijn geworden voor de manier van werken binnen en tussen teams, is ook de rol van het management aan het verschuiven. In plaats van een hiërarchisch gemotiveerde sturende rol, wordt van managers nu veel meer een coachende rol verwacht. Ofwel: de leidinggevende vertelt niet meer hoe het werk moet worden gedaan en lost ook onderlinge meningsverschillen niet meer op. Van betrokken medewerkers wordt verwacht dat ze daar zelf een actieve rol in spelen.
In je coachende rol richt je je als manager veel meer op de ontwikkeling van je medewerkers, in relatie tot zijn functie en de rol binnen het team. Dat vraagt om gericht luisteren. Luisteren naar wat een medewerker drijft en hoe hij zijn relatie met zijn collega’s ervaart. En ja, daarbij is het natuurlijk de kunst om de individuele ontwikkelbehoefte van een medewerker te koppelen aan de ontwikkelbehoeften van het team waarvan hij deel uitmaakt.
Wil je meer weten over het belang van teamontwikkeling en hoe jij daar als manager een rol in kunt spelen? Vraag dan onze whitepaper aan.