Bestaat er onenigheid binnen je team? Merk je dat bepaalde teamleden elkaar niet zo liggen? Laat ze eens flink ruziemaken, zegt trainer en teamcoach Ingrid van Laerhoven. Want zo krijg je uiteindelijk een hechter team. Lees haar column.
Een team is een relatiesysteem dat bestaat uit de teamleden plus één. Die plus één is de relatie zelf. Ik stel mij die relatie altijd voor als een soort ‘onzichtbaar teamlid’. Wijs en met een heldere blik op het team. Iemand die de boel overziet en ook precies weet wat het team nodig heeft om verder te groeien. Het is de kunst om die onzichtbare persoon zichtbaar te maken en als team je voordeel te doen met alle nieuwe inzichten die dan loskomen.
Groei binnen teamverband begint wat mij betreft bij de dialoog. Gewoon praten met elkaar dus, maar dan wel op een effectieve manier. Een mooi hulpmiddel om zo’n dialoog op gang te brengen is het model voor succesvolle samenwerking van Patrick Lencioni. Een succesfactor uit dat model is het vermogen van teamleden om een conflict aan te gaan. Lekker ruziemaken dus. Klinkt misschien raar, maar voor succes op de lange termijn is dat van cruciaal belang.
Hoe dan?
Door meerdere en juist tegengestelde standpunten te onderzoeken, benut je niet alleen elkaars denkkracht, maar voelt iedereen zich ook gehoord. Dat eerste zorgt voor een zo goed mogelijk antwoord op een vraagstuk. En dat laatste is belangrijk omdat mensen zich pas kunnen committeren als ze zich gehoord voelen.
Waar het uiteindelijk om gaat, is dat teamleden niets onder het tapijt schuiven. Dat is vaak wel de eerste neiging, merk ik. Vanuit angst voor een conflict, ongemak of juist vanuit de goede intentie om de harmonie te bewaren. En dat terwijl de meeste teamleden met wie ik werk nou niet bepaald op hun mondje zijn gevallen.
Door het conflict te vermijden, wordt het gek genoeg vaak groter. Net als thuis eigenlijk. Als ik daar de harmonie probeer te bewaren, neemt de irritatie op den duur alleen maar toe. En al die bobbels onder het tapijt…Tja, die zorgen ervoor dat je uiteindelijk een keer struikelt.
Tijd voor openheid dus.
Het is zinvol regelmatig tijd vrij te maken een conflict. En dat is op zich ook weer een kunst. Ik raad teamleden vaak aan om een soort van tien geboden op te stellen: hoe gaan we om met meningsverschillen? Hoe houden we het leuk als het vervelend dreigt te worden? Wat ook wil helpen, is een conflictgraver aanstellen: iemand die er tijdens het teamoverleg voor waakt dat zaken niet onder de tafel verdwijnen of bepaalde meningen geen ruimte krijgen.
Ruziemaken om te groeien. Het werkt echt. Vraag maar aan dat ‘onzichtbare teamlid’.
Auteur: Ingrid van Laerhoven, trainer en teamcoach
Vraag dan onze Perform aan of blader er online eens doorheen. De vierde editie van dit kleurrijke magazine staat geheel in het teken van teamontwikkeling.
Op Woensdag, 10 April, 2024, 12:17
Effectief en goed leiderschap begint bij diepgaande zelfkennis. Wie ben je en waar ben je goed in? Een antwoord vinden op deze en soortgelijke vragen kan heel uitdagend zijn. De Birkman-methode kan jou helpen om effectief zelfinzicht te vergaren en dit om te buigen naar concrete ontwikkelpunten. De methode wordt al jarenlang toegepast in onze trainingen en Strategisch Leiderschapsprogramma’s. Maar waarom? Marcel van der Loo, directeur van Birkman Nederland, vertelt welke meerwaarde de Birkman-methode biedt en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen met de inzichten uit deze methode.