One size fits all? Nee, daar geloven we niet in bij teamontwikkeling. Wel herkennen we in de praktijk van onze klanten een aantal veelvoorkomende situaties. Die delen we hier graag met je. Zo krijg je meteen een indruk van hoe onze teamcoaches te werk gaan.
Teamontwikkeling is maatwerk. Samen met onze opdrachtgever, de leidinggevende en liefst ook met (een afvaardiging van) het team zelf bepalen onze teamcoaches de meest passende aanpak. Hoewel er dus zeker geen standaardaanpak bestaat, laat de praktijk wel bepaalde situaties zien die vaker voorkomen. Je zou dan kunnen spreken van situatietypen. Afhankelijk van bijvoorbeeld de ontwikkelfase en de issues die spelen, kunnen teams onder andere bouwen aan verbinding, relaties, performance of vaardigheden.
Hieronder zoomen we in op die 4 veelvoorkomende situatietypen. Niet om zo een vastomlijnde casuïstiek met bijbehorende aanpak te presententeren, maar om je een kijk- en denkrichting te bieden. Het gaat immers om situaties die zich wellicht ook binnen jouw organisatie voordoen.
Regelmatig krijgen we vragen binnen van teams die willen bouwen aan verbinding. Daarbij gaat het in de regel om teams waarvan de leden elkaar nog niet zo goed kennen, en die dus nog maar weinig historie met elkaar delen. Basisidee van onze aanpak is dan: als mensen elkaar beter leren kennen, ontstaat er meer onderling vertrouwen en kunnen ze elkaars talenten en kwaliteiten beter benutten. Een intake met de leidinggevende en eventueel HR-adviseur kan in deze situatie volstaan om de vraag en het programma goed af te stemmen.
We worden ook vaak benaderd met ontwikkelvragen over het bouwen aan relaties. Dan hebben we te maken met teams die niet tevreden zijn over (bepaalde aspecten van) hun samenwerking. De teamleden zijn misschien vastgelopen in stroeve communicatie of hebben onderlinge conflicten. Ze hebben soms al zo lang de loopgraven bewandeld, dat het vaste patronen zijn geworden. Vaak adviseren we dan een individueel intakegesprek met alle teamleden, zodat met iedereen afzonderlijk de nodige commitment kan worden afgestemd voor de teamgerichte aanpak.
Teams die al wat verder zijn in hun ontwikkeling en waarbinnen de samenwerking op zich prima verloopt, zijn vaak uit op nog betere resultaten. Dat is mooi, want ook al ben je als team succesvol, je kunt altijd meer halen uit je samenwerking. Voor die teams krijgen we regelmatig ontwikkelvragen die te maken hebben met het bouwen aan performance. Onze teamcoaches kiezen in die situatie vaak voor een groepsintake met een (afvaardiging van het team), waarna de teamleden kunnen werken aan het doorbreken van minder effectieve patronen.
Tot slot krijgen we regelmatig vragen voor het bouwen aan vaardigheden op het gebied van samenwerken en communicatie. Een of meer teamleden hebben dan behoefte aan een training als Feedback Geven en Ontvangen of Verbindende Communicatietechnieken. Deze doorgaans kortere interventies kunnen wel degelijk bijdragen aan het effectiever functioneren van teams. De trainer stemt de training geheel af op de persoonlijke leerdoelen van de teamleden, al dan niet in samenwerking met een teamcoach. Hierbij worden altijd lastige praktijksituaties behandeld en er is veel aandacht voor onderliggende belemmerende overtuigingen.
Met deze 4 veelvoorkomende situaties en bijbehorende aanpak zijn we er natuurlijk bij lange na niet. We zeiden het eerder al: een standaardaanpak voor teamontwikkeling bestaat niet. De praktijk van teams is immers weerbarstig. We kijken altijd naar wat een team nodig heeft, wat er anders moet en beter moet om optimaal te kunnen functioneren. Afhankelijk daarvan kan het bijvoorbeeld effectief zijn om aspecten uit verschillende aanpakken te combineren, zodat je een soort mengvorm krijgt. Een team wil dan bijvoorbeeld bouwen aan performance, maar moet tegelijkertijd ook nog wat relationele issues oplossen.
In de komende 4 nieuwsbrieven zoomen we in op een aantal praktijkvoorbeelden van onze aanpak, waarbij we per situatietype (of combinatie daarvan) laten zien hoe we te werk gaan. Wil je niet zo lang wachten? Vraag dan meteen onze whitepaper Teamontwikkeling aan en ontdek hoe je meer kunt halen uit je team en teamwork.