Voor teamontwikkeling zijn evenveel benaderingen mogelijk als dat er teams zijn. Toch zijn er ook wel vaker voorkomende praktijksituaties. Zo zien we dat teams waarvan de leden elkaar nog niet zo goed kennen, meestal willen bouwen aan verbinding.
Regelmatig krijgen we vragen binnen van teams die willen bouwen aan verbinding. Het basisidee van onze aanpak is dan: hoe beter mensen elkaar leren kennen, hoe groter het onderlinge vertrouwen en hoe beter ze elkaars talenten en kwaliteiten benutten.
In de teambijeenkomsten werken we met actieve werkvormen aan het versterken het onderling vertrouwen en het gezamenlijke werkplezier. Hierbij kiezen we regelmatig voor outdoor-activiteiten, juist om los te komen van het dagelijkse werk.
Soms kan het verstandig zijn ook te investeren in specifieke vaardigheden op het vlak van samenwerken en communicatie, zoals het geven en ontvangen van feedback. Om verder meer inzicht te krijgen in elkaars kwaliteiten en valkuilen, maken we regelmatig gebruik van een persoonsinstrument, zoals Birkman of Insights Discovery.
Ook het werken met ‘kernkwadranten’ (van Daniel Ofman) levert binnen een team veel verbinding op: kijken naar jezelf en elkaar vanuit ‘kwaliteiten’ en ‘allergieën’ verdiept de samenwerking. Op de teambijeenkomsten leggen we concrete teamafspraken vast in een teamstatuut. Hierbij gaat het om afspraken over zowel gedrag als resultaat.
Om je een indruk te geven van onze resultaatgerichte aanpak, delen we graag een praktijkcase met je. Een tijdje geleden hadden we te maken met een kersvers team in een farmaceutisch bedrijf, bestaande uit negen universitair opgeleide mensen met vrij weinig werkervaring. De meesten van hen kenden elkaar niet en moesten nu samenwerken om de diverse afdelingen binnen de organisatie te adviseren.
Voor dit team ontwikkelden we een 5-daags traject. Tijdens de eerste dag hebben we aandacht besteed aan de spelregels rondom thema’s als veiligheid, vertrouwen, verbinding, vrolijkheid en verantwoordelijkheid. Zo hebben we het basisklimaat gecreëerd voor een open communicatie. De resterende dagen hebben de deelnemers aan de hand van oefeningen inzicht ontwikkeld in elkaars normen, waarden, overtuigingen en elkaars werkzaamheden.
We hebben gebruikgemaakt van verschillende werkvormen, waaronder gesprekstechnieken, kernkwaliteiten, intervisietechieken, Deep Democracy en Bateson. De dagen waren interactief, afwisselend en praktijkgericht, soms aangevuld met theorie.
Resultaat van het traject: een team dat veel meer inzicht heeft in elkaars kunnen en elkaar vertrouwt, steunt en ondersteunt. Een team dat de casuïstiek van de verschillende afdelingen met elkaar bespreekt en hecht samenwerkt.
In de volgende nieuwsbrief zoomen wij vanuit onze praktijk in op teams die willen bouwen aan relaties. Wil je niet zo lang wachten? Vraag dan meteen onze whitepaper Teamontwikkeling aan en ontdek hoe je je meer kunt halen uit je team en teamwork.