Teams die al wat verder zijn in hun ontwikkeling en waarbinnen de samenwerking op zich prima verloopt, zijn vaak uit op (nog) betere resultaten. Voor die teams krijgen we regelmatig ontwikkelvragen die te maken hebben met het bouwen aan performance.
Als teamleden efficiënt samenwerken, mooie resultaten behalen en het ook nog eens aardig met elkaar kunnen vinden, ja, dan heb je een goed team. Maar juist bij zulke teams bestaat vaak de behoefte om meer te halen uit hun performance. Als dat het geval is, kiest onze teamcoach vaak voor een groepsintake met (een afvaardiging van) het team.
Vervolgens kan hij zich, afhankelijk van de specifieke ontwikkelbehoefte, richten op het versterken van vaardigheden op het gebied van bijvoorbeeld samenwerken, communicatie en verbinden. Daarbij werken de teamleden aan het doorbreken van minder effectieve patronen in de samenwerking en aan het vergroten van het onderling vertrouwen en werkplezier.
De teamcoach benut de eigen verantwoordelijkheid van het team maximaal en stuurt zo min mogelijk. Kortere sessies kunnen volstaan en deze zijn vaker gerelateerd aan de uitvoering van de taken van het team. Vooral coaching-on-the-job dus. De met elkaar gemaakte teamafspraken over resultaat en gedrag leggen we vast in een teamstatuut.
Meteen maar even een voorbeeld van onze aanpak. Bij een commissie binnen een ministerie willen 4 managers graag bouwen aan hun performance: hoe pakken we als MT onze rol? En hoe worden we daarbij doelgerichter, besluitvaardiger slagvaardiger? Hoewel de teamleden van buiten vrij goed lijken samen te werken, blijkt algauw dat er toch ook een aantal relationele knelpunten speelden. Vooral de onderlinge communicatie laat te wensen over.
De eerste dag richtten we ons op diepgaande kennismaking (wie ben je, waar kom je vandaan, wat drijft je). Met behulp van Deep Democracy-technieken heeft iedereen duidelijk kunnen maken wat hij verstaat onder een effectief functionerend team en hebben we onderzocht wat dit MT nodig heeft. Het resultaat was meer verbinding op het gebied van drijfveren en intenties. Dit heeft de onderlinge waardering positief beïnvloed, waarna we op de tweede dag via opstellingen de succesfactoren van Lencioni hebben onderzocht.
Vanaf de derde bijeenkomst zijn we aan praktische zaken gaan werken. Zo is de overlegstructuur kritisch bevraagd en heeft het team het idee van een ‘conflictgraver’ opgepakt, die er bij elk overleg op let dat zaken worden uitgesproken. Daarnaast heeft onze coach als procesbegeleider de MT-overleggen bijgewoond.
Tijdens de laatste bijeenkomst hebben we gereflecteerd op de resultaten en hoe de MT-leden de positieve beweging kunnen doorzetten. Als belangrijkste resultaten werden genoemd: de sterk verbeterde de relaties, onderlinge waardering, veel effectievere samenwerking, open communicatie en helderheid over wat te doen en hoe verder.
In de volgende nieuwsbrief zoomen wij vanuit onze praktijk in op teams die willen bouwen aan vaardigheden. Wil je niet zo lang wachten? Vraag dan meteen onze whitepaper Teamontwikkeling aan en ontdek hoe je je meer kunt halen uit je team en teamwork.
Op Woensdag, 10 April, 2024, 12:17
Effectief en goed leiderschap begint bij diepgaande zelfkennis. Wie ben je en waar ben je goed in? Een antwoord vinden op deze en soortgelijke vragen kan heel uitdagend zijn. De Birkman-methode kan jou helpen om effectief zelfinzicht te vergaren en dit om te buigen naar concrete ontwikkelpunten. De methode wordt al jarenlang toegepast in onze trainingen en Strategisch Leiderschapsprogramma’s. Maar waarom? Marcel van der Loo, directeur van Birkman Nederland, vertelt welke meerwaarde de Birkman-methode biedt en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen met de inzichten uit deze methode.