Talent is niet voorbehouden aan high potentials. Elke medewerker, jong of oud, heeft talent. Wil je als organisatie succesvol zijn en blijven, dan moet je dat talent optimaal benutten. Zeker nu iedereen vanuit huis werkt is het belangrijk om te kunnen vertrouwen op de verschillende talenten van je medewerkers. Wanneer iedereen doet waar hij goed in is, kun je ook op afstand op elkaar bouwen. Dat vraagt om strategisch talentmanagement.
Voor strategisch talentmanagement moeten werkgevers om te beginnen af van de gedachte dat werknemers alleen maar een kostenpost zijn. Investeren in de mensen die voor je werken is immers investeren in de continuïteit van je organisatie. Hoe doe je dat? Met de volgende drie focuspunten kom je al een heel eind.
Wil je dat de talenten in je eigen organisatie zich kunnen ontwikkelen, bepaal dan eerst welke strategie je daarbij volgt. Krijg scherp waarom je organisatie bestaat. Welke type bedrijf wil je zijn? Wat betekent dat voor je mensen? Vertaal dat vervolgens naar de kenmerken die je terug wilt zien in je diensten, je producten en het gedrag naar klanten.
Medewerkers moeten kunnen experimenteren met andere dingen die ze ook leuk vinden of willen ontdekken. Ga daarover het gesprek aan. Jongeren willen zich meestal wel blijven ontwikkelen, ouderen zitten uit loyaliteit vaker vast in hun functie. Maar als je niet investeert in hun ontwikkeling, kunnen ze straks niet meer meekomen. Dat is een tegenvaller als het toch al moeilijk is om mensen aan te trekken.
Ga zo’n gesprek niet aan in de traditionele beoordelingscyclus. In een jaar of een half jaar kan zoveel gebeuren. Wat voor zin heeft het om na maanden nog ergens op terug te komen? Start liever een echt gesprek over de talenten en wensen van de medewerker. Daag mensen uit om samen te werken met andere disciplines of teams.
Wil je meer lezen over talentontwikkeling en hoe je dat binnen je organisatie kunt stimuleren? Vraag dan de meest recente editie van Perform aan, ons kleurrijke magazine. Boordevol interviews, columns, achtergrondartikelen en allerlei leuke weetjes rondom ontwikkeling van jonge én oudere talenten
Op Woensdag, 10 April, 2024, 12:17
Effectief en goed leiderschap begint bij diepgaande zelfkennis. Wie ben je en waar ben je goed in? Een antwoord vinden op deze en soortgelijke vragen kan heel uitdagend zijn. De Birkman-methode kan jou helpen om effectief zelfinzicht te vergaren en dit om te buigen naar concrete ontwikkelpunten. De methode wordt al jarenlang toegepast in onze trainingen en Strategisch Leiderschapsprogramma’s. Maar waarom? Marcel van der Loo, directeur van Birkman Nederland, vertelt welke meerwaarde de Birkman-methode biedt en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen met de inzichten uit deze methode.