Menu
BVO logo

Mindful door de coronacrisis

Kantoor dicht, school dicht, kinderen 24/7 thuis. Zit je na flink geruzie met je laptop eindelijk in die conference call, staat dat met stroop besmeurde snuitje weer naast je te stuiteren: of je even met die sommen kunt helpen. Hoe houd je het hoofd koel in deze tijd van stress en onzekerheid? Mindfulness helpt.

Hoe meer, hoe minder

Mindfulness: je kunt het woord intussen misschien niet meer horen, want zo’n beetje iedereen heeft het erover. Dat was al zo voordat COVID-19 ons leven binnendrong, en het is nu niet anders. Sterker nog, juist nu alles op zijn kop staat, hebben mensen meer dan ooit behoefte aan houvast. Niet zo gek dat ze zich dan vaak tot mindfulness wenden, want dat ligt aan de basis van alles wat je doet. 
 
Bij mindfulness draait het eigenlijk allemaal om aandacht trainen. Je leert hoe je in het hier en nu kunt zijn, zonder af te dwalen naar wat je gisteren hebt gedaan (conference call, kinderen helpen met hun online huiswerk) of wat je morgen nog te doen staat (meer van hetzelfde, maar ook nog dat vreselijke rapport afschrijven). Hoe meer verschillende gedachten je toelaat in je hoofd, hoe minder aandacht je kunt hebben voor de eenvoud van het zijn. Hoe meer je denkt, hoe minder je bent.
 
Door aandacht te trainen word je je bewust van hoe je hoofd werkt en hoe dat invloed heeft op je denken, voelen en handelen. Je leert opnieuw naar jezelf kijken. Juist nu ons dagelijkse leven zo ingrijpend is veranderd, ontdek je hoe bestaande patronen kunnen worden doorbroken. Zo kun je verder groeien in onverwachte richtingen en behoud je de controle over de keuzes die je maakt.

Zen op de bank

Mindfulness is niet alleen verbonden met wie je bent en wat je doet, je kunt het ook altijd en overal oefenen. Vooral thuis. Waar lukt het je nu beter een ontspannen sfeer te creëren dan in je eigen vertrouwde omgeving? Dus klap even die laptop dicht, zet je telefoon uit en train je aandacht eens met de volgende tips:

  • Tip 1 Pak een adempauze

Pak door de dag heen drie keer een adempauze van drie minuten. Doe dat bijvoorbeeld als je even op de bank ligt, of voor of na een conference call. Het doel is niet zozeer om te ontspannen, maar om te registreren. Waar zit je adem? Gaat hij snel of langzaam? Komen er gedachten of emoties op? Registreer deze en ga weer terug naar je adem.

  • Tip 2 Focus op het normale

Kies een alledaagse activiteit, bijvoorbeeld douchen, eten of lopen, en voer die met volle aandacht uit. Focus daarbij op je zintuigen. Let bij het eten bijvoorbeeld op de spierkracht die nodig is om de hap naar je mond te brengen. Voel het koude metaal van de vork. Hoe smaakt de zalm? Wat is de structuur? Houd die aandacht zo'n vijf minuten aan.

  • Tip 3 Ervaar het oude als nieuw

In je eigen huis ken je alle dingen zo goed dat ze je niet of nauwelijks meer opvallen. Die kast, de eettafel, dat raam waarachter de straat ligt. Alles is zo vanzelfsprekend aanwezig. Logisch, maar probeer toch ook drie keer per dag vanuit een ander perspectief naar het bekende te kijken. Let eens op de nerven in het hout, ga bij jezelf na wie er allemaal bij jou aan de eettafel hebben gezeten. Zo ervaar je het oude als nieuw, waarmee je een open mind traint.

Nieuwsgierig naar meer?

Wil je intensiever aan de slag met mindfulness? Ga dan voor een van onze trainingen: Mindfulness, Mindfulness (English) en Starten met mindfulness.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant