Bent u trainer of coach? Dan hebben u en ik een prachtig vak! We werken heel intensief met mensen samen. We dragen bij aan hun ontwikkeling en beter functioneren in hun werk. Maar het valt niet mee om dit continu met aandacht te doen. En hoe gaat u goed om met uw energie, zodat u niet onnodig veel geeft en doodmoe bent na een dag?
Vooral wanneer u druk bent en blootgesteld wordt aan stress, kan mindfulness helpen uw aandacht te blijven richten, om in het hier en nu te ervaren wat er is en om uw oordelen los te laten. Streven we hier als trainer en coach niet juist naar? Lees vooral verder en doe tussendoor al korte mindfulnessoefeningen.
We dwalen regelmatig af door allerlei prikkels. Uw coachee spreekt over haar dilemma’s en ondertussen trekt haar kledingkeuze uw aandacht: wat een contrast zijn haar afgetrapte schoenen bij die keurige kleren! En weg bent u met uw gedachten, terwijl u netjes door blijft knikken. Zo gaan we vaak ‘op de automatisch piloot’; we hebben niet door dat we niet meer met onze aandacht bij het gesprek zijn. Met mindfulness kunt u uw brein trainen op het richten van aandacht. Door iedere dag bewust uw aandachtspier te trainen, zult u langer uw aandacht kunnen richten.
Een minuut pauze
Stop en adem
Breng uw aandacht naar uw voetzolen
lijf hier met uw aandacht gedurende een minuut
Ons brein wordt gedreven door twee impulsen. Vervelende ervaringen proberen we te vermijden en fijne ervaringen willen we vasthouden. Beide houden ons weg uit het hier en nu. Hoe groter het verschil tussen de werkelijke situatie en de gewenste situatie, hoe groter de spanning en het gevoel dat u de situatie moet veranderen. U bent dan vooral bezig met hoe het zou moeten zijn. Hierdoor missen we een groot deel van de ervaring in het moment.
In het geval van stress kennen we twee manieren om hiermee om te gaan:
Ook dit zijn automatische patronen. Merkt u bewust dat u in een automatisch patroon schiet, dan heeft u opnieuw de keuze: u kunt toestaan wat u voelt, zonder dit gevoel meteen kwijt te willen en op te lossen. Zo verandert uw automatische patroon in een bewuste actie, namelijk: ‘erbij blijven’.
Een minuut pauze
Stop en adem
Observeer uw gedachten
Wat ‘moet’ er nog allemaal?
Voortdurend beoordelen we alles in en om ons heen: goed, slecht, fijn, onprettig, langzaam, snel… U verwacht van een herkenbare trainingsvraag dat u deze weer makkelijk op kunt pakken, zoals de vorige keer. U vindt dat u als trainer een ingewikkeld traject alleen moet kunnen doen, aangezien uw collega dat ook doet. U baalt van een coaching, want de vorige keer ging het veel beter. We vergelijken en beoordelen continu, stappen daarmee in een automatisch patroon en zijn niet meer met onze aandacht in het hier en nu.
Dus herken uw oordeel, realiseer u dat dit een automatisch patroon is, accepteer dat u oordeelt door mild en vriendelijk te zijn. En pas dan kunt u loslaten en opnieuw kiezen. Juist dan bedenkt u nieuwe opties en mogelijkheden.
Een minuut pauze
Stop en adem
Wees zo vriendelijk mogelijk voor opkomende gedachten
Doe dit een minuut.
Dat is het
Mindfulness helpt u om uw aandacht te trainen, om te herkennen wanneer u verstrikt raakt in uw gedachten en het leert u om u te richten op moeilijke kwesties in plaats van ze uit de weg te gaan. Het helpt u om open te staan en geeft u nieuwe opties. Het helpt u om in balans te blijven. Is mindfulness eenvoudig toe te passen? Soms wel, soms niet.
U kunt al klein beginnen. Neem zo nu en dan een ademruimte om een ander perspectief aan te nemen. Stop met dingen anders te maken en sta toe wat er gebeurt: merk op en observeer alles wat er al is. Of maak eens een mindful wandeling: met aandacht! Hoe vaker u het toepast, hoe beter u uw aandachtspier traint.
Auteur: Gonneke Togtema
Op Woensdag, 10 April, 2024, 12:17
Effectief en goed leiderschap begint bij diepgaande zelfkennis. Wie ben je en waar ben je goed in? Een antwoord vinden op deze en soortgelijke vragen kan heel uitdagend zijn. De Birkman-methode kan jou helpen om effectief zelfinzicht te vergaren en dit om te buigen naar concrete ontwikkelpunten. De methode wordt al jarenlang toegepast in onze trainingen en Strategisch Leiderschapsprogramma’s. Maar waarom? Marcel van der Loo, directeur van Birkman Nederland, vertelt welke meerwaarde de Birkman-methode biedt en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen met de inzichten uit deze methode.