Wie om zich heen kijkt, ziet het gebeuren: veranderen is aan de orde van de dag. Juist ook binnen organisaties. De huidige performance is geen garantie (meer) voor toekomstig succes. Als (HR-) manager is het dus belangrijk om zicht te hebben op het leer- en veranderpotentieel van je medewerkers. De focus op Learning Agility biedt dan een praktisch perspectief.
Weten wat je moet doen als je niet weet wat je moet doen. Zo wordt Learning Agility vaak omschreven. Een treffende omschrijving, want Learning Agility is niets anders dan het vermogen om onder veranderde omstandigheden snel nieuw en effectief gedrag te ontwikkelen en toe te passen.
Medewerkers met een hoge Learning Agility zoeken meer naar nieuwe uitdagingen en kunnen beter omgaan met feedback. Medewerkers met een lage Learning Agility leren weinig of niets van nieuwe ervaringen en blijven vasthouden aan oude gewoonten. Learning Agility geeft richting en versnelling aan leren. Aanpassen aan nieuwe situaties gaat soepeler en effectiever. En dat leidt sneller tot een hoge performance.
Learning Agility bestaat uit 5 dimensies: Mental Agility, People Agility, Results Agility, Change Agility en Self-Awareness, de drijvende kracht van het concept. Het concept is praktisch toepasbaar, meetbaar en biedt handvatten voor ontwikkeling. En dat alles met een stevig empirisch fundament
De rol van de (HR-)manager
Wat betekent de focus op Learning Agility voor de rol van de (HR-)manager? Wij zien die rol verschuiven naar het ondersteunen van het leer- en veranderpotentieel van medewerkers. Learning Agility biedt een focus om te sturen op ontwikkeling. Met name door versterking van het zelfbewustzijn van medewerkers tijdens veranderingen (feedforward), in plaats van te sturen op geleverde prestaties en performance (feedback). Het vraagt van (HR-)managers een beweging van willen beheersen naar durven loslaten, van sturen op resultaat naar sturen op ontwikkeling.
Verander de wereld, begin bij jezelf. Wat is dan de meest passende leer- en veranderroute? De zoektocht naar het antwoord op deze vraag ligt bij medewerkers en (HR-)managers die daarover met elkaar in gesprek moeten. Daarbij is niet veel plaats meer voor de alwetende expert met een gereedschapskist vol oplossingen, trainingen en ontwikkelplannen, maar volop ruimte voor een learning agile (HR-) manager die meebeweegt. Leren verplaatst zich op deze manier écht naar de werkplek.
Nieuwsgierig naar meer?
Ben jij na het lezen van dit blog nieuwsgierig naar wat Learning Agility kan betekenen voor jou en jouw organisatie? Vraag dan onze whitepaper aan. En wil je je nog verder in het onderwerp verdiepen? Bekijk dan onze Training Learning Agility.