Hoe denken Boertieners over hun eigen talent? We stelden 3 vragen aan Hedi van Alphen, senior trainer, adviseur en coach in schriftelijke en mondelinge communicatie. Ze werkt voor de zakelijke en financiële dienstverlening, gezondheidszorg, ICT, media, overheid en industrie. Ook aan Philip van Slooten legden we de vragen voor. Hij was online marketeer en hield zich bezig met online activiteiten van de Boertiengroep maar is inmiddels elders werkzaam. Tenslotte komt Rick Blokhuis aan het woord. Als professional heeft hij zich de afgelopen jaren binnen de Boertiengroep breed ontwikkeld; hij startte als trainingsacteur, werd vervolgens teamleider en werkt nu als trainer, coach en adviseur op het gebied van persoonlijke effectiviteit en leiderschap.
Hedi: "Mensen voelen zich bij mij snel op hun gemak. Ze tonen me binnen de kortste keren hun uitdagingen en valkuilen. In deze sfeer werk ik met de deelnemers aan doelen en resultaten, vaak op een verrassende en creatieve manier."
Philip: "Ik heb veel in het buitenland gewoond en gewerkt en heb ook veel gereisd. Ik kan me goed aanpassen en zoek altijd de verbinding. Ik ben goed in samenwerken en het bedenken en ontwikkelen van nieuwe ideeën, vooral in teamverband. Mijn passie is dan ook mijn drive om altijd de best mogelijk passende producten te verzinnen naar klantbehoefte en tegelijkertijd daarbij de online sales te maximaliseren. Heel vaak worden producten vanuit een organisatie ontwikkeld terwijl er te weinig wordt gekeken of de klant er überhaupt wel behoefte aan heeft. Juist door actief met de klant te gaan sparren door middel van enquêtes, gebruikers onderzoeken en te testen en meten, kan je tegenwoordig heel gericht kijken of iets werkt en tijdig bijsturen.''
Rick: "Dit zit hem bij mij in het verbinden en creëren van verbondenheid. Dat doe ik nooit alleen maar altijd samen. Ik ben van nature nieuwsgierig en actiegericht. Ik leg makkelijk contact en schep op een natuurlijke manier al gauw veiligheid en daarmee vertrouwen. Door me te verbinden met mensen ontstaan bij mij altijd allerlei ideeën; gaat het borrelen en bruisen. Dit lijdt dan vaak weer tot een aanvulling op hun ontwikkeling. Ik kan enorm genieten van dit proces en ik ervaar het als een onuitputtelijke bron waar ik veel energie van krijg en waarin ik ook veel energie geef. In het trainen of coachen van mensen leef ik in de veronderstelling dat het kwetsbaar op durven stellen een positieve spanning met zich meebrengt die het leer- of bewustwordingsproces ten goede komt."
Hedi: ''Dat was bijvoorbeeld toen ik als eindredacteur bij Amnesty International werkte. Al vrij snel ontstond er een goede relatie met de redacteuren. Wat me hielp was goed luisteren, humor en heldere, gestructureerde briefings. Het gaf ruimte voor eerlijke feedback. Met verfrissende en soms scherpe dialogen bedachten en schreven we de beste artikelen."
Philip: "Tijdens mijn studie interactieve marketing was ik al gefascineerd door het feit dat je al zoveel kan bereiken met het bouwen van eenvoudige websites en alle mogelijkheden die daarbij ontstonden. In projectgroepen heb ik gemerkt dat ik goed kon samenwerken en met het team dat vaak uit heel verschillende mensen bestond, tot goede resultaten kon komen. Bij diverse projecten en ook tijdens mijn vorige functies ben ik altijd veel bezig geweest met de beleving van de klant, ik kan me daar goed in verplaatsen."
Rick: "Op mijn zeventiende ging ik liftend naar Israël en Egypte voor drie maanden. Toen heb ik geleerd om contact te leggen, te informeren, te combineren, plannen te maken en besluiten te nemen. En natuurlijk tijdens mijn studie als drama docent in Leeuwarden. Daar heb ik ook ontdekt waar ik goed in was. Naast mijn studie speelde en regisseerde ik bij het Stadstheater en bij andere gezelschappen. Dan leer je als geen ander visie te bepalen, contact te maken met andere acteurs, talenten te scannen, veiligheid te creëren, uitdagende spelopdrachten te verzinnen, te combineren en te verbinden en uiteindelijk kloppende acts te maken."
Hedi: ''In mijn trainingen is er een combinatie van punten die op het eerst gezicht heel tegenstrijdig lijken, maar die elkaar juist heel erg versterken. Bij de ene kant hoort gedegen, zakelijk, structuur , doelen, resultaten en boven de materie staan. Bij de andere kant hoort onbevangen, toegankelijk, speels en creatief. Ik kan ineens een ander pad inslaan met werkvormen, oefeningen en opdrachten, maar altijd met een duidelijk doel. In de speelse en luchtige sfeer experimenteren we, leggen we de lat iedere keer hoger en komen we los van wat al eerder is gedaan. Ik krijg de deelnemers mee, kan veel van ze eisen en kijk met hen hoe zij het beste in zichzelf naar boven kunnen halen. Dat geeft mooie momenten, lol, inzichten en helderheid. Soms verwart het, prikt het en wringt het, maar dat is vaak nodig voor persoonlijke en professionele groei."
Philip: "We gaan met de Boertiengroep binnenkort samenwerken met een nieuwe partij die met en voor ons een nieuwe website gaat maken. Dit zal betekenen dat we een aantal belangrijke zaken heel helder moeten krijgen. Bijvoorbeeld wie onze website bezoekt, waarom onze website wordt bezocht en hoe deze wordt gebruikt. Om een goed resultaat te krijgen, zullen we intern en extern nóg beter moeten gaan samenwerken. De uitdaging is om uiteindelijk tot een website te komen waarbij de verschillende doelgroepen en verschillende bezoekersredenen samenkomen in een heldere, inspirerende, praktische en mooie website. Een echte uitdaging, maar één waar ik heel veel zin in heb!"
Rick: "Zakelijk gezien vooral trainingstrajecten en trainingen ontwikkelen voor klanten. Interne dagen voor de Boertiengroep organiseren, mensen en organisaties trainen en coachen, trainen en acteren op het gebied van persoonlijke effectiviteit en talent ontwikkeling, de Boertienbus laten rijden als sneldienst in leren. En privé, als bestuurslid de reorganisatie van Cultureelcentrum de Poorterij mede vormgeven, filmpjes of voorstellingen maken met mijn kinderen, een leuk tripje naar Antwerpen bedenken voor mijn vrouw en mij. En het ontwerp maken en de uitvoering verzorgen voor het terras dat om het zwembad in Frankrijk gemaakt moet worden. Niet mijn zwembad hoor! Dat van mijn schoonmoeder.''
Auteur: Aleid Erbrink