Menu
BVO logo

Moeite met leren? Gebruik uw zintuigen!

Heeft u moeite met leren? Kunt u de lesstof maar moeilijk onthouden of heeft u geen idee hoe u effectiever zou kunnen studeren? Gebruik dan uw zintuigen!

Door de stof op verschillende manieren – horen, zien, ruiken, voelen – tot u te nemen, slaat u het beter op. U onthoudt het daardoor beter én u leert sneller.

Combineer uw zintuigen

Iedereen heeft een bepaalde voorkeur voor zintuigen. De één is auditief ingesteld en luistert dus graag, de ander is juist visueel ingesteld en leert beter door de dingen te zien. En dan zijn er nog diegenen die kinesthetisch zijn ingesteld; zij leren goed door te bewegen en bezig te zijn. Ondanks deze persoonlijke voorkeuren, is het goed om de verschillende zintuigen te combineren bij het leren. Zo benut u namelijk alle delen van de hersenen en blijft de lesstof beter hangen. Maar hoe zet u de verschillende zintuigen nu gecombineerd in? Dat is gemakkelijker dan u wellicht denkt. De volgende handvatten helpen u op weg.

Maak de lesstof visueel

De bekendste manier om dikke studieboeken door te komen, is door ze simpelweg te lezen. Het voordeel is dat u alle lesstof een keer voorbij ziet komen. Het nadeel is dat het vaak zóveel stof is, dat u onmogelijk alles kunt onthouden. Maak de lesstof daarom visueel. Deel de stof op in delen en maak van de verschillende onderwerpen afbeeldingen. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen beelden beter onthouden dan woorden. Het maken van een mindmap kan u ook helpen. Hierbij schrijft u het hoofdonderwerp op een groot vel papier, waarna u omringende subonderwerpen door middel van lijnen daarmee verbindt. Gebruik hierbij verschillende kleuren. Op die manier maakt u een soort ‘landkaart’ die u opslaat in uw hoofd. Als u de lesstof later terug moet halen, wijst deze kaart u de weg naar de verschillende onderwerpen.

Maak de lesstof hoorbaar

Naast het visueel maken van de lesstof, kunt u de stof ook hoorbaar maken. Bijvoorbeeld door films te kijken over het onderwerp, de tekst uit het studieboek hardop op te lezen of door er met anderen over in gesprek te gaan. Op die manier komt de informatie niet alleen via uw ogen in uw hersenen, maar ook via uw oren. Ook hier geldt dat u het geleerde op een later moment gemakkelijker terug kunt halen. Bijvoorbeeld door te denken aan dat ene gesprek met uw docent. Een andere manier waarop uw gehoor u kan helpen bij het leren, is door het gebruik van de juiste achtergrondmuziek. Zorg dat u in een rustige ruimte bent waar u geen last hebt van ruis, herrie of ander hinderend geluid. Stimuleer uw hersenen door uw favoriete muziek op te zetten. Klassieke muziek heeft een bewezen bevorderend effect op ons leervermogen, dus probeer het eens uit!

Doen, gewoon doen!

Heeft u het idee dat horen en zien nog niet het beste leervermogen in u naar boven brengen? Dan moet u wellicht gewoon met de lesstof aan de slag. Houd het niet bij de theorie, maar breng het geleerde waar mogelijk direct in de praktijk. Door te dóen, onthoudt u de informatie beter en kunt u het tijdens het examen gemakkelijker weer naar boven halen.

En dan is er nog smaak, geur, enzovoorts…

In alle leervormen gaat het erom dat u een bepaalde gebeurtenis – iets wat u gezien, gehoord of gedaan heeft – associeert met datgene wat u geleerd heeft. Ook onze andere zintuigen, zoals smaak en geur, kunnen hierbij helpen. Is er een passage uit de lesstof die u maar niet kunt onthouden? Lees het dan eens terwijl u uw favoriete snoepje erbij eet. Wanneer u op een later moment het geleerde terug moet halen, zal de herinnering aan dat snoepje u ook herinneren aan de benodigde informatie. Zo kan ook een bepaalde geur in de ruimte waar u studeert, u helpen het geleerde terug te halen. Het beste werkt het als u alle zintuigen weet te combineren. U maakt dan optimaal gebruik van uw hersenen.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant