Menu
BVO logo

Het is zomer, boost je brein!

Lekker aan het genieten van de zomer? Vooral blijven doen, zo lang mogelijk. Maak plezier, lach, laat je overweldigen door alle positieve kracht die daarvan uitgaat. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat het je brein boost. En daar heb je ook ná de zomer wat aan, als je terugkeert naar kantoor. Hieronder drie breinboosters op een rij.

1 Een extra dopamineshotje

Zon, zee en zorgeloosheid vormen de ideale combinatie om extra dopamine aan te maken. En als je niet zoveel hebt met zon en zee, maar bijvoorbeeld liever een terrasje in de schaduw pakt, probeer dan in ieder geval je zorgen te relativeren. Zo creëer je in je hersenen namelijk ruimte voor plezier, waardoor ze meer dopamine kunnen aanmaken. Wat is dat ook alweer?

Dopamine is een neurotransmitter, een chemisch stofje in onze hersenen waardoor we gevoelens van plezier en beloning kunnen ervaren. Een natuurlijke drug dus eigenlijk. Eén zo’n shotje zorgt er al voor dat we ons lekkerder in ons vel gaan voelen. Dopamine wakkert ons motivatievermogen aan, we hebben zin om dingen voor elkaar te krijgen, en tempert onze emoties.

2 Tyrosine en antioxidanten: eet jezelf vrolijk

We eten niet alleen om ons lichaam te voeden. Wat we eten beïnvloedt ook ons brein. Producten als rijpe bananen, avocado’s, amandelen en pompoenen zitten vol tyrosine, een belangrijke factor in de aanmaak van onder andere dopamine.

Antioxidanten zijn belangrijk omdat ze zogeheten ‘vrije radicalen’ (een type atoom) neutraliseren. Deze vrije radicalen hebben namelijk een schadelijke invloed op allerlei belangrijke cellen in ons lichaam. Ook dopamine is erg gevoelig voor deze radicalen.

Producten met antioxidanten houden dopamine (en daarmee het prettige gevoel) vast. Drie soorten producten die voor antioxidanten zorgen: groene en oranje groenten (bevatten betacaroteen en carotenoïden), sinaasappels, spruiten, aardbeien en bloemkool (bevatten veel vitamine C) en noten en zaden (bevat vitamine E).

Als je jezelf vrolijk wilt eten, moet je dus vooral veel tyrosine en antioxidanten tot je nemen. Waar je brein niet zo blij van wordt is van producten met verzadigde vetten, cafeïne, cholesterol en geraffineerde bloem. Die verminderen de aanmaak van dopamine juist.

3. Lekker bewegen doet lekker slapen

Wist je dat 30 minuten gematigd sporten al voldoende is om de boel op gang te helpen? Een mooie strandwandeling, of gewoon wat vaker de trap nemen is al genoeg. Beweging en sport verhogen het percentage calcium in het bloed en daarmee de aanmaak van dopamine. Ook is bewegen een van de meest effectieve methoden tegen stress en neerslachtigheid.

Daar komt nog bij: wie regelmatig beweegt, is verzekerd van een goede nachtrust. En dat verkwikt je brein weer. Als je slaapt gebruiken je hersenen beduidend minder dopamine, waardoor je overdag meer te verbruiken hebt. Verder is voldoende nachtrust een voorwaarde om de hersenen effectief te laten functioneren.

Aan de slag met je brein?

Dan is de training Brain-based Beïnvloeden misschien iets voor jou. Of lees eens onze whitepaper over ons lerende brein. Bekijk snel meer informatie en schrijf je in voor de training die het beste bij je past.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant