Natuurlijk, je hebt als manager een heldere visie en je stuurt je team of afdeling op jouw manier aan. Maar dat betekent niet dat je nooit een zwak moment mag hebben. Integendeel, laat juist ook je menselijke kant zien. Precies daar zit namelijk jouw persoonlijke kracht.
De tijd dat managers alleen maar ‘bazen’ waren is voorbij. Tegenwoordig moet je als manager veel meer in huis hebben en verschillende ballen in de lucht houden. Zeker, je bent een leider, je stuurt aan en ziet erop toe dat medewerkers de beoogde resultaten behalen. Maar nu de verantwoordelijkheden meer en meer op de werkvloer zijn komen te liggen, ben je bijvoorbeeld ook een coach voor je mensen. Ofwel, zij verwachten van jou dat jij hen ondersteunt bij hoe ze hun taken invullen, maar ook dat je hen stimuleert in hun persoonlijke ontwikkeling.
Die twee kanten van het moderne leiderschap kunnen wel eens gaan wringen. Aan de ene kant moet je besluitvaardig zijn, heel goed weten wat je wilt en dat ook helder naar buiten toe communiceren, maar anderzijds is het de bedoeling dat je medewerkers voldoende ruimte biedt. Een stapje terug doen dus. De kunst van het moderne leiderschap lijkt ‘m dan ook vooral te zitten in het vinden van de juiste balans tussen sturen en vrijlaten. Wat je daarbij helpt, is het ontwikkelen van meer vertrouwen in je persoonlijke kracht.
Je persoonlijke kracht raakt aan wat je werkelijk gelooft, wat je werkelijk vindt, aan wie je werkelijk bent. Daar zit dus ook je natuurlijke gezag, niet wat je hebt aangeleerd volgens het boekje. Leidinggeven vanuit je natuurlijke gezag vraagt om moed, openheid, kracht en kwetsbaarheid. Durven laten zien dat je ook maar een mens bent en het soms ook even niet weet. Dat is uiteindelijk veel sterker dan jezelf opblazen en de schijn van zelfverzekerdheid ophouden. Bovendien: daar prikken mensen zo doorheen.
Hoe doe je dat dan, leidinggeven vanuit je persoonlijke kracht? De volgende aandachtspunten kunnen je daarbij helpen:
Welke mindset je hebt is fundamenteel om je persoonlijke kracht als leider te ontwikkelen. Heb je een fixed mindset, dan kom je niet zo ver. Je laat je dan namelijk leiden door de gedachte dat menselijke eigenschappen als intelligentie of talent vaststaan, en dus niet echt te ontwikkelen zijn. Ga daarom liever uit van een growth mindset: alles wat je bent, kunt en doet kan groeien. Dat geldt dus ook voor jouw persoonlijke effectiviteit als manager.
Ook al ben je als leidinggevende de spil van je team of afdeling, doe afstand van het egodenken. Probeer jezelf zo nu en dan te vergeten. Besef dat je uiteindelijk ook maar een onderdeel bent van een groep mensen die het elke dag weer samen moeten doen. Wees dus geen solist, maar onderken en sta voor de kracht van teamwork.
Laat je medewerkers zien wie je bent. Vertel eens een persoonlijke anekdote, deel zo nu en dan je onzekerheden. Door open en eerlijk te zijn over wat je bezighoudt geef je anderen te kennen dat je ook maar gewoon een mens bent. Zo bouw je niet alleen aan een prettige werkrelatie, maar vergroot je ook je gunfactor. Medewerkers zullen dan over het algemeen eerder geneigd zijn wat harder te lopen als dat nodig is.
Dan is de training Personal Power voor Managers iets voor jou. Lees meer informatie over deze training en schrijf je meteen in.
Op Woensdag, 10 April, 2024, 12:17
Effectief en goed leiderschap begint bij diepgaande zelfkennis. Wie ben je en waar ben je goed in? Een antwoord vinden op deze en soortgelijke vragen kan heel uitdagend zijn. De Birkman-methode kan jou helpen om effectief zelfinzicht te vergaren en dit om te buigen naar concrete ontwikkelpunten. De methode wordt al jarenlang toegepast in onze trainingen en Strategisch Leiderschapsprogramma’s. Maar waarom? Marcel van der Loo, directeur van Birkman Nederland, vertelt welke meerwaarde de Birkman-methode biedt en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen met de inzichten uit deze methode.