De tijd dat we moesten kiezen tussen klassikaal of online leren, is voorbij. Steeds vaker kiezen organisaties voor ‘blended learning’: online waar het kan, en offline waar het moet. Zeker nu we door COVID-19 minder reizen is dit een logische keuze. Maar waar moet je op letten als je als organisatie serieus werk wilt maken van blended learning? Bekijk de tips.
Voorheen vormde klassikale uitleg de basis van een training. Maar het kan ook anders: deelnemers gaan dan eerst thuis zelfstandig aan de slag met YouTube-colleges, webinars of online opdrachten en komen daarna pas klassikaal samen. Flipping the classroom, noemen we dat.
Doordat ze de trainingsstof thuis al tot zich hebben genomen, komt tijdens de trainingsbijeenkomsten tijd vrij voor andere leervormen, zoals duiden van patronen, vragen beantwoorden over digitale content, met elkaar onderzoek doen, feedback geven, in teams werken en spelsimulaties. Extra handig in tijden als nu, als de tijd dat je samen in één ruimte bent beperkt is. Tip: kijk dus eerst naar wat mensen al thuis of op de werkplek kunnen doen, zodat je méér bereikt in een trainingsdag.
Onderwijsapps en digitale leeromgevingen zijn de afgelopen jaren steeds professioneler geworden. Door de juiste technologieën te kiezen, kunnen je medewerkers gerichter leren. Apps kunnen bijvoorbeeld worden afgestemd op de leerbehoefte van de persoon zelf (adaptive learning) en afgestemd op de context waarin de persoon zich bevindt (location based). De nieuwe technologie stelt ons ook in staat leerervaringen vast te leggen, zodat het duidelijker is hoe ver iemand in het leerproces is. Tip: bekijk eerst wat je precies wilt bereiken met het gebruik van een app, en probeer aan te sluiten bij de functiegroep in je organisatie.
Leren en werken staan niet los van elkaar. En dat zien organisaties steeds vaker in. Daarom wordt leren steeds vaker ingezet voor het bereiken van concrete bedrijfsresultaten. Dit zorgt ook voor meer samenwerking tussen collega’s (die niet eens per se allemaal dezelfde training volgen): medewerkers kunnen altijd van elkaar leren. ‘Social learning’ heet dat. Dit gebeurt om een meer organische wijze dan leren van leercontent en is een waardevolle aanvulling op de leerstof. Tip: faciliteer je medewerkers om samen op de werkplek te leren. Stimuleer dat medewerkers samen aan een probleem werken dat samenhangt met het onderwerp van een training – offline met een kop koffie erbij, of misschien wel via Microsoft Teams.
Met blended learning krijgen deelnemers steeds meer controle over hun leerproces. Zij bepalen waar ze leren, hoe ze leren en welk medium ze gebruiken. Ook brengen ze zelf meer in tijdens een training en kunnen ze meer de koers bepalen. Zo is leren niet langer een top-downproces, maar ook een bottom-upproces. Deelnemers worden ‘contributors’ en trainers worden steeds meer ‘facilitators’ van leer- en veranderprocessen. Het wordt minder belangrijk dat de trainer kennis of vaardigheden overdraagt: ze stimuleren juist dat deelnemers deze kennis en vaardigheden onderling (online en offline) ontwikkelen. Tip: Bedenk van tevoren waar je een trainer voor inzet en hoe je de expertise van de deelnemers op een slimme manier kunt gebruiken om van elkaar te leren.
Bij Boertien Vergouwen Overduin willen we dat jouw organisatie zo effectief mogelijk leert. Daarom gaan we met organisaties steeds minder vaak inspanningsverplichtingen aan en gaan we steeds vaker voor resultaatverplichtingen. Dat betekent dat we minder rekenen in dagdelen, en meer in rendement voor jouw organisatie.
We werken steeds meer met designers die online trajecten kunnen bieden en game-masters die achter de schermen de leerervaringen volgen. De afgelopen jaren hebben we ontzettend veel data verzameld van trajecten en weten we wat werkt en wat niet. Uiteraard passen we onze trajecten helemaal aan op wat jullie als organisatie nodig hebben. Tip: hoe scherper de doelstellingen van je organisatie, hoe meer resultaat we samen met jou als leerpartner kunnen bereiken.
Nieuwsgierig naar meer?
Bekijk eens onze whitepaper over Blended Learning. Benieuwd wat we voor je organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met een van onze consultants. Zij vertellen je graag meer.