Menu
BVO logo

Ben jij klaar voor het nieuwe normaal? Ontwikkel je 21e -eeuwse vaardigheden

‘Het nieuwe normaal’, het is een term die je de laatste tijd vaak hoort, maar wat het precies inhoudt, weet eigenlijk niemand. De kans is wel groot dat we, nu we allemaal zo gewend zijn aan thuiswerken, ook in de toekomst minder vast zullen zitten aan het kantoor als vaste werkplek. Dat vraagt wel om een andere manier van werken, waarbij de 21st Century Skills van groot belang zijn. Wie straks succesvol wil zijn én blijven, doet er dan ook goed aan die vaardigheden nu al te ontwikkelen.

ICT-vaardigheid aan kop

Eerst maar even die 21st Century Skills, een lijst met 7 vaardigheden die wereldwijd zijn erkend als fundamenteel voor leven en werken in onze eeuw. Aan kop staat, dat zal niemand verbazen, de vaardigheid ICT. Eigenlijk is dat dé voorwaarde voor de overige 6 vaardigheden: samenwerken, communicatie, probleemoplossend vermogen en zelfredzaamheid, creativiteit, kritisch denken en sociale en culturele vaardigheden.
 
ICT wordt ook wel de enige écht nieuwe vaardigheid genoemd. De andere vaardigheden zijn immers niet nieuw. Toch worden ook deze tot de 21st Century Skills gerekend, omdat we juist deze vaardigheden, vaak in een andere vorm, nodig hebben om effectief deel te nemen aan de arbeidsmarkt van de toekomst.

Ver weg, maar zo dichtbij

Ga maar na. Zeker nu we massaal thuiswerken is communiceren op afstand relevanter dan ooit. We communiceren steeds meer via chats en videoverbindingen. Niet alleen met onze directe collega’s, maar ook met zakenrelaties aan de andere kant van de wereld.
 
Dankzij technologische ontwikkelingen komen mensen die ver weg zijn dichtbij. Non-verbale communicatie wordt dan minder belangrijk, maar daar staat tegenover dat je nu meer dan ooit sociale en culturele vaardigheden nodig hebt om de eventuele cultuurverschillen te overbruggen.

Zoek het zelf uit

Wanneer je vanuit huis werkt ben je bovendien meer op jezelf aangewezen dan op kantoor. Je kunt niet even snel naar het bureau van een collega lopen met een vraag. Daardoor zijn vaardigheden als probleemoplossend vermogen en zelfredzaamheid onmisbaar geworden. Het is belangrijk om te weten waar je informatie kunt vinden en zelf te kunnen bepalen welke kennis jij nodig hebt om je doelen te bereiken. Tegelijkertijd vraagt dat om creatieve oplossingen wanneer je even niet op een collega kunt terugvallen.

Een leven lang leren

Niet alleen in Amerika, ook in Nederland is volop onderzoek gedaan naar de vaardigheden en competenties van de toekomst. Platform Onderwijs 2032 benadrukt dat door bijvoorbeeld de competenties die een ‘leven lang leren’ ondersteunen. Aangezien alles om ons heen in rap tempo verandert en de samenleving steeds complexer wordt, zijn we nooit uitgeleerd. Competenties als Persoons- en burgerschapsvorming mogen dan niet ontbreken. 
 
Door verdergaande individualisering wordt de ‘ik-beleving’ steeds belangrijker, maar tegelijkertijd mogen we niet vergeten dat we het – ook op afstand – allemaal met elkaar moeten blijven doen. Dus: zelfsturing aan de ene kant, zorgzaamheid en maatschappelijk verantwoordelijkheid aan de andere kant.

Focus op Learning Agility

Dan de werkpraktijk. Zowel organisaties als de mensen die er werken zijn er intussen van doordrongen: het nieuwe normaal begint vandaag. De vaardigheden van straks moeten nu ontwikkeld worden. Maar hoe kun je het leerproces versnellen, zodat mensen al die razendsnelle veranderingen ook daadwerkelijk kunnen bijbenen?
 
In welke branche je ook zit en welke doelen je ook nastreeft, de focus op Learning Agility biedt sturing bij het zoeken naar antwoorden op zulke vragen. Learning Agility helpt je om het leervermogen van mensen in kaart te brengen en waar nodig te vergroten. Zodat zij de vaardigheden van de 21e eeuw sneller, flexibeler en effectiever onder de knie krijgen. Learning Agility maakt mensen én organisaties wendbaarder. Klaar voor het nieuwe normaal dus, hoe dat er ook uit gaat zien.

Nieuwsgierig naar meer?

Ben jij na het lezen van dit blog nieuwsgierig naar wat Learning Agility kan betekenen voor jou en jouw organisatie? Vraag dan onze whitepaper aan of bekijk de Training Learning Agility.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant