Wie voor zichzelf kan opkomen is assertief. Maar pas op, want als je daarbij alleen aan je eigen belangen denkt, dan is dat agressief. En ja, als je te weinig aan jezelf denkt, dan is dat weer sub-assertief. Hoe houd je de juiste balans?
Laten we maar meteen de proef op de som nemen. Stel, je zit in de stiltecoupé en iemand begint luid te telefoneren. Hoe reageer je dan? Durf je er niks van te zeggen, omdat je bang bent dat de ander boos wordt? Vraag je hem netjes het gesprek te beëindigen, omdat je er last van hebt? Of roep je: “Hé, dit is een stiltecoupé. Als je het gesprek nu niet beëindigt, doe ik het voor je!”
Of, ander voorbeeld, je baas vraagt je om over te werken, terwijl je op die avond juist met een vriend of vriendin hebt afgesproken. Zeg je met een knoop in je maag ‘ja’? Geef je rustig aan dat het niet gaat lukken, omdat je al een andere afspraak hebt die je niet wilt afzeggen? Of zeg je: “Ja doei, ik heb wat anders te doen vanavond, succes ermee!”
De eerste reactie in deze voorbeelden biedt steeds een illustratie van sub-assertief gedrag: je durft niet voor jezelf op te komen. De derde reactie laat steeds agressief gedrag zien: je bent niet respectvol richting de ander. De tweede reactie zit eigenlijk precies tussen deze twee extremen in: je komt voor jezelf op, maar blijft respectvol naar de ander toe. Die gulden middenweg is dan ook een voorbeeld van assertief gedrag
Die middenweg bewandelen is niet altijd eenvoudig. Gelukkig valt assertiviteit ook te leren. Hieronder wat tips om de juiste balans te bewaren.
Als we ‘nee’ zeggen tegen iemand, willen we dit antwoord vaak graag uitleggen. Alsof we ons moeten verontschuldigen voor het feit dat we ‘nee’ zeggen. “Nee, ik heb al een andere afspraak.” “Nee, ik heb al veel werk liggen.” Maar je hebt je redenen om iets niet te willen en de ander moet die respecteren. Alleen ‘nee’ is dus een uitstekend antwoord.
Op Woensdag, 10 April, 2024, 12:17
Effectief en goed leiderschap begint bij diepgaande zelfkennis. Wie ben je en waar ben je goed in? Een antwoord vinden op deze en soortgelijke vragen kan heel uitdagend zijn. De Birkman-methode kan jou helpen om effectief zelfinzicht te vergaren en dit om te buigen naar concrete ontwikkelpunten. De methode wordt al jarenlang toegepast in onze trainingen en Strategisch Leiderschapsprogramma’s. Maar waarom? Marcel van der Loo, directeur van Birkman Nederland, vertelt welke meerwaarde de Birkman-methode biedt en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen met de inzichten uit deze methode.