Je hoeft Kim Lammers (36) niet te vertellen wat doorzettingsvermogen is. Ze behaalde gedurende haar topsportcarrière vele successen, maar kreeg ook te maken met tegenslagen. Hoe groeide Lammers uit tot een van de beste spitsen ter wereld? En hoe gebruikt ze haar ervaringen om anderen en zichzelf te motiveren en inspireren?
Kim Lammers nam drie jaar geleden, na 200 interlands en 124 doelpunten, afscheid van de Nederlandse hockeyploeg. Twee jaar later speelde ze haar laatste wedstrijd als tophockeyster. Lammers geeft regelmatig presentaties over haar topsportcarrière, waarin ze ingaat op de vier topics die belangrijk waren in haar weg naar de top: continue verbetering, omgaan met tegenslagen, samenwerken en inspireren.
“Mijn doel was om in de wereldtop te hockeyen. En dat betekende dat ik mezelf continu moest verbeteren, elke dag weer. Op de weg naar het Nederlandse team was ik vaak nummer 17 of 18 van de selectie, of ik viel buiten de boot. In de Nederlandse selectie wordt vaak geselecteerd op techniek, snelheid en creativiteit. Mijn basistechniek is goed, maar het lukt mij niet om vier man te passeren. Zonder een middenvelder als Naomi (van As, red.) kan ik geen doelpunten maken. Als ik een tijdje niet scoorde, kreeg ik te horen dat ik niet snel of creatief genoeg was. Het lukte mij om ondanks die kritiek toch door te zetten. Ik vind dat je omgaan met feedback ook onder talent kunt scharen. Er zijn genoeg mensen die veel talent hebben, maar nooit zijn doorgebroken omdat ze niet kunnen omgaan met kritiek. Ik ben geen Naomi van As, dat heb ik geaccepteerd. Maar wat ik kan, is ook uniek. Het gaat erom dat je daar blindelings op vertrouwt.”
Op 20-jarige leeftijd werd Lammers geselecteerd voor het Nederlandse team. Na een geweldig debuut presteerde ze in de jaren daarna wisselvallig. Ze viel af voor de Olympische Spelen van Athene in 2004 en raakte vlak voor de Olympische Spelen van Beijing in 2008 zwaar geblesseerd aan haar knie. “Ik wilde niets liever dan meedoen, maar dat ging echt niet. In plaats van bij de pakken neer te zitten omdat ik niet in Beijing was, ben ik me gaan focussen op mijn herstel. Wat kon ik doen om op mijn oude niveau terug te komen? Door tegenslagen mee te maken kom je uiteindelijk verder.” Lammers kwam sterker dan ooit terug en won samen met het team vele prijzen, waaronder de felbegeerde gouden plak op de Olympische Spelen van Londen in 2012.
“Terugkijkend heb ik die gouden plak te veel geromantiseerd. De dag na de overwinning was er eigenlijk niks veranderd. Toen realiseerde ik me dat het niet zozeer gaat om het succes, maar om de weg daar naartoe. Dat heeft mij een gelukkiger mens gemaakt. Daarvoor was ik alleen maar bezig met wat anderen deden. Tijdens de trainingen vroeg ik me af waarom ik geen hesje kreeg, of waarom de trainer mij geen schouderklopje gaf. Al die randzaken weerhielden mij om te zijn wie ik ben en te laten zien wat ik kan. Wie jij bent en waar jij goed in bent, daar gaat het om. Niet om wat iemand anders goed kan.” Deel uitmaken van een team speelde ook een grote rol in het succes van Lammers. “Je kunt elkaars kwaliteiten gebruiken om samen verder te komen. De kracht zit vaak in de diversiteit. Ook heb ik geleerd om altijd in het belang van het team te denken. Onderling vertrouwen, acceptatie en respect is noodzakelijk om als team naar een gezamenlijke prestatie toe te kunnen werken. Maar het individuele stuk moet je echt zelf doen. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen succes.”
En hoe zorg je ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen? “Door altijd nieuwsgierig te blijven. En door steeds nieuwe uitdagingen te zoeken. Willen is kunnen. Als je echt iets wil, dan is - uiteraard binnen je eigen mogelijkheden - alles haalbaar. Daar ben ik van overtuigd. Je hebt alleen wel veel doorzettingsvermogen nodig. Ik ben de uitdaging aangegaan in mijn hockeycarrière en hoop dit in de toekomst ook in mijn werk te kunnen doen. De eerste vraag die mensen aan me stellen na een presentatie, is of ik in een zwart gat ben gevallen toen ik stopte met hockeyen. Tot mijn 33e draaide mijn leven om hockey, dat was bekend terrein. Vanaf mijn 33e ben ik echt gaan werken. Die overgang is een proces waar je doorheen moet. Ik ben positief ingesteld en zie dat niet als een zwart gat, maar als een manier om te ontdekken waar mijn andere kwaliteiten liggen.”
Lees dan Perform, het nieuwe magazine van Boertien Vergouwen Overduin. Boordevol interviews, achtergrondverhalen en actualiteiten. Een must voor iedereen die bezig is met persoonlijke ontwikkeling.