Als het gaat om leervermogen en omgaan met veranderingen, gebruikt trainer en coach Carla van Veen haar opleiding, ervaring en motivatie als basis. “In tijden van grote veranderingen helpt het om wendbaar te blijven en zelf de regie te pakken, daar waar je invloed op hebt.” In gesprek met Carla, die onze organisatie al 15 jaar versterkt.
Voor Carla begint lerend vermogen bij jezelf leren kennen en elke dag openstaan om te leren. “Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je weet waarop je kunt vertrouwen. Dat is een groot goed in spannende tijden waarin veel veranderingen op je af komen. Het helpt je om wendbaar te blijven en zelf de regie te pakken, daar waar je invloed op hebt en in gelooft. Een organisatie kan wendbaarheid en leervermogen van haar werknemers stimuleren.”
Het afgelopen jaar heeft Carla veel trainingen en teamcoachings gegeven waarin dit thema centraal stond. Hoe blijven organisatie en individu wendbaar in hectische tijden?
“Ziekenhuizen die fuseren, waarbij nieuwe teams in een andere structuur aan de slag gaan, processen en teamwork nog ‘in progress’ zijn en de kwaliteit van zorg een vereiste is. Zakelijke dienstverleners waarbij functies en afdelingen verdwijnen door automatisering en outsourcing, die werknemers vragen wendbaar te zijn om nieuwe functies te vervullen. Dan is het de kunst om samen goede gesprekken te voeren en te concretiseren welke veranderingen eraan komen en wat er nodig is om effectief te kunnen samenwerken en wendbaar te blijven. De leidinggevende heeft hierin een belangrijke rol en als trainer/teamcoach kun je dit faciliteren met diverse tools, wetenschappelijke inzichten en interactieve werkvormen.”
Na haar studie deed Carla ervaring op bij een startup waar ze negen jaar werkte. “Al snel kon ik daar als leidinggevende aan de slag”, vertelt ze. “Ik heb veel organisatieveranderingen meegemaakt en heel veel geleerd, puur learning on the job. De praktijk bleek een stuk dynamischer dan de organisatiemodellen die ik uit de boeken kende.
Er ging een wereld voor me open waar ik met ontzettend veel plezier ben ingedoken. Het relatief kleine bedrijf groeide enorm in de internetbubbel van die tijd. We konden pionieren, vrij ondernemen en uitbreiden naar andere landen en er volgde een beursgang. Dan zie je dat een organisatie verandert naar meer structuur, strakkere processen en een andere manier van leidinggeven. Dat was voor mij een fantastische leerschool.
Toen in 2000 de bubbel barstte, werd het bedrijf veel bureaucratischer. Dat was voor mij een reden om verder te kijken. Ik stond stil bij wat ik wilde, waar ik vandaan kwam en wat ik had geleerd. In de rol van leidinggevende was ik op mijn best als ik in een team kwam dat totaal niet liep. Hoe vind je met elkaar de drive om door te gaan? Wat doe je met al die veranderingen om je heen, waar past het nog en waar niet meer en wat heb je dan te doen? Dat vind ik heel mooi.”
Carla besloot over te stappen naar Boertien Vergouwen Overduin, volgde een trainersopleiding en werd gecertificeerd coach. “Mijn werk als trainer/coach heb ik hier lang gecombineerd met allerlei leidinggevende rollen. De afgelopen drie jaar werk ik volledig als trainer/coach, dat vind ik heerlijk om te doen. Mijn eigen leervermogen is weer vergroot door opleidingen waardoor ik teams en individuen nog beter kan faciliteren in hun ontwikkeling.
Wat het voor mij heel interessant maakt, is mensen helpen hun zelfkennis te vergroten en meer focus te krijgen op waar het écht om gaat, wat je wilt veranderen en waarom. Wat wil ik ermee bereiken en hoe kan ik zelf invloed uitoefenen? Wat mij drijft is dat ik mensen verder kan helpen en ze dingen echt anders zie doen. Dit geeft energie, en aan de andere kant ook rust. Op de terugkomdag ben ik elke keer verrast welke stappen de deelnemers hebben gezet.”
“In een groep zitten vaak heel verschillende karakters. Die kunnen botsen en dan kan het soms heel persoonlijk worden. Daarom is het belangrijk om een veilige basis te creëren. Een basis die helpt om je uit te spreken in wat je denkt en voelt. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar meer van elkaar te weten komen kan helpen om meer begrip voor de ander te krijgen. En als je elkaar leert begrijpen stimuleer je het leervermogen. Want leervermogen is ook voor een groot deel open blijven staan om van elkaar te leren, elke dag weer!” besluit Carla.
Je kunt bij ons veel trainingen volgen die aansluiten op het thema. Denk bijvoorbeeld aan: Personal Power, Personal Power voor Managers, Strategisch Leiderschapsprogramma Personal Power, Goed Waarnemen, Juist interpreteren en Effectief Communiceren. Heb je vragen over deze of andere trainingen? Neem dan contact op met onze adviseurs via info@bvo.nl. Zij helpen je graag verder.