Krijg jij als manager ook regelmatig te horen dat je team alles beter, sneller en efficiënter moet aanpakken? Daar ben je het misschien ook wel mee eens. Maar ja… teamwerk is mensenwerk. Hoe motiveer je jouw mensen om toch weer een stapje extra te zetten?
Of je nu een start-up met tien medewerkers hebt of werkzaam bent bij een multinational en honderd man aanstuurt, een team leiden is geen gemakkelijke opgave. Bij veel organisaties wordt er momenteel langdurig veel van medewerkers gevraagd. Bijvoorbeeld omdat de organisatie harder groeit dan het personeelsbestand, er weer een reorganisatie heeft plaatsgevonden of omdat het lastig is om geschikt personeel te vinden.
In dergelijke situaties is de rek er op een gegeven moment wel uit, wat alleen maar logisch is. Tegelijkertijd is het echter ook belangrijk om je medewerkers te motiveren meer uit zichzelf te halen. Hoe doe je dat met behoud van de menselijke maat?
Een team leiden is mensenwerk. Loopt de boel vast, dan kun je het probleem niet oplossen met een herstart, zoals bij een computer. Natuurlijk, je kunt afscheid nemen van de medewerkers die niet meer naar behoren presteren en met een schone lei beginnen. Werving en selectie van nieuwe mensen kost echter ook tijd en brengt veel onrust met zich mee. Bovendien moet nog maar blijken of een herstructurering uiteindelijk echt succesvol is.
Een betere optie is om het eerst eens te proberen met hulp van coaching. Een externe coach kan medewerkers motiveren, maar vaak is het veel effectiever om zélf je medewerkers te inspireren. Doe je best om achter de drijfveren van je team te komen. Ben je in staat om hen te helpen bereiken wat ze willen, dan zullen ze bereid zijn een stukje harder te lopen.
Natuurlijk moet het goed zitten met de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, anders gaan mensen algauw op zoek naar een nieuwe uitdaging, zoals dat mooi omfloerst heet. Tegelijkertijd is het zaak dat je de intrinsieke motivatie van je medewerkers niet onderschat. In zijn gezaghebbende boek Drive onderscheidt Daniel Pink drie pijlers voor intrinsieke motivatie: autonomie, meesterschap en zingeving. Als je die bij je medewerkers weet aan te boren, zul je zien dat ze echt (weer) als een succesvol team aan de slag gaan.
Hoe beter al deze zaken met elkaar in overeenstemming zijn, des te gemotiveerder het team is om samen aan gemeenschappelijke doelen te werken. Blijf wel zoeken naar mogelijkheden om randvoorwaarden voor succes te optimaliseren, zodat je team niet alleen gemotiveerd maar ook gefocust blijft. Evalueer bijvoorbeeld hoe binnen je team vergaderd wordt. Wellicht kun je efficiënter werken door bepaalde meetings te vervangen door een (status) update per mail.
Het lijkt in het begin wellicht wat overweldigend, maar onthoud dat het verbeteren van teamprestaties een continu proces is. Geef jezelf en je team de tijd en probeer stapsgewijs uit welke manieren en tools in jouw situatie bijdragen aan de motivatie en efficiëntie.
Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over hoe je meer kunt halen uit je team, lees dan onze whitepaper over teamontwikkeling. Ben je nieuwsgierig wat wij op dat vlak kunnen betekenen voor jou, jouw team en organisatie, neem dan contact op met ons via 035 – 6 956 200 of info@bvo.nl. We staan je graag te woord.
Op Woensdag, 10 April, 2024, 12:17
Effectief en goed leiderschap begint bij diepgaande zelfkennis. Wie ben je en waar ben je goed in? Een antwoord vinden op deze en soortgelijke vragen kan heel uitdagend zijn. De Birkman-methode kan jou helpen om effectief zelfinzicht te vergaren en dit om te buigen naar concrete ontwikkelpunten. De methode wordt al jarenlang toegepast in onze trainingen en Strategisch Leiderschapsprogramma’s. Maar waarom? Marcel van der Loo, directeur van Birkman Nederland, vertelt welke meerwaarde de Birkman-methode biedt en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen met de inzichten uit deze methode.