In de Volkskrant duikt van tijd tot tijd een rubriek op over mensen die halverwege hun werkzame leven het roer omgooien en iets totaal anders gaan doen. Bijvoorbeeld een groepsleider in de jeugdzorg die kok wordt. Of een topmanager die ervoor kiest om strandstoelen te verhuren. Of een verpleegkundige die een coachingsbureau start. Bij de meeste van deze loopbaanwisselingen gaat het bovendien om een switch van een loondienstbetrekking naar eigen ondernemerschap. Soms loopt zo'n ommezwaai uit op een mislukking, maar degenen die in hun nieuwe loopbaan slagen, blijken er stuk voor stuk zielsgelukkig van te zijn geworden.
En willen we dat niet allemaal? Zielsgelukkig zijn in ons werk, een takenpakket dat ons op het lijf geschreven is en altijd fluitend naar ons werk gaan?
Loopbaanconsult helpt je op weg
Stel dat dat nu niet het geval is, en stel dat je zeker weet dat ergens in de wereld de baan van je dromen op je ligt te wachten, hoe vind je die dan? Maar ook: durf je de stap te zetten naar ander werk? Worstel je met deze vragen, dan kun je overwegen om te rade te gaan bij een loopbaanconsultant. Ook wanneer je niet direct behoefte aan een ommezwaai hebt, maar wel aan een moment van zelfreflectie, is een loopbaanconsult aan te raden. En natuurlijk ook wanneer binnen je huidige werkkring het ontslagspook op de loer ligt.
Uiteenlopende werkwijze
Honderden kleine en grotere bureaus bieden loopbaanconsulten aan. Veruit de meeste van deze bureaus stralen kwaliteit en betrouwbaarheid uit, maar de keuze voor een aanbieder kan moeilijk zijn doordat de aanpak en de programma's nogal uiteenlopen. Loopbaanconsulten zijn er kortom in vele soorten en maten: het ene consult bestaat uit één gesprek van twee uur, bij een ander omvat het traject meerdere - soms wel zes - sessies. Ook worden soms naast de gesprekken middelen ingezet als (schrijf)opdrachten, creatieve therapie en zelfs astrologie. En vaak maakt een psychologisch onderzoek deel uit van het traject.
Onderscheidende aanpak
De kern van vrijwel alle loopbaanconsulten is dat consultant en cliënt samen de interesses en de motivatie van de cliënt in kaart brengen om vervolgens de beroepsmogelijkheden af te bakenen en tot een keuze te komen. Maar in onze visie is het mogelijk een stap verder te gaan en te voorspellen op welk(e) werkterrein(en) de cliënt het beste tot zijn of haar recht komt. Door deze voorspellende waarde onderscheidt de aanpak van Vergouwen Overduin zich van veruit de meeste andere loopbaanconsulten.
Zielsgelukkig in je werk
In onze aanpak maken we gebruik van de zogenoemde Birkmanmethode. Daarin worden niet alleen de interesses die jij zelf aangeeft, in kaart gebracht. Op basis van een uitgebreide vragenlijst komt een beeld tevoorschijn van jouw werkelijke interessegebieden, waarvan je zelf het bestaan misschien niet eens vermoedde. Daarnaast biedt de analyse van de vragen een uitgebreid overzicht van je sterke kanten. Je weet dan, met andere woorden, waar precies je talenten liggen. Ten slotte geeft de analyse aan in welke werkomgeving je het beste tot je recht komt, zodat je minder kans hebt stress te ervaren. En zodat de kans toeneemt zielsgelukkig in je werk te worden.