In 4 stappen naar spreken met zelfvertrouwen. Het kan!
Slaapt u slecht de nacht voorafgaand aan uw presentatie? Houdt u te vaak uw mond in een vergadering terwijl u toch echt een nuttige bijdrage denkt te hebben? Voor iedereen die zich meer wil profileren, vaker van zich wil laten horen en zijn zichtbaarheid wil vergroten, spreken met zelfvertrouwen bereik je zo!
Hoe vaak heeft u in het openbaar gesproken of gepresenteerd? Hoe vaak ging het mis (waarschijnlijk niet) en hoe vaak ging het goed (dit is niet hetzelfde als perfect). Zijn de gedachten die u heeft over spreken in het openbaar realistisch en reëel? Of zit uw vast in denkbeeldenals: ik moet het perfect doen, ik moet alles weten, ik mag geen fouten maken, als ze mij zien, denken ze vast ‘wie is dat nou weer’. Dergelijke gedachten belemmeren uw prestatie. Probeer er afstand van te nemen.
Alle sprekers die u bewondert hebben zich goed voorbereid. Ze kennen hun onderwerp door en door en bereiden de specifiek presentatie van dat moment óók nog eens goed voor. Soms zijn het zelfs ervaren sprekers en spreken ze wekelijks of dagelijks in het openbaar. Mensen die zo goed willen presenteren als bijvoorbeeld Steve Jobs en dat zonder oefening of goede voorbereiding denken te kunnen, zijn niet realistisch. Een goed voorbereiding is het halve werk.
Zoals met veel andere zaken in uw leven heeft u al doende zelfvertrouwen opgebouwd; uw kookkunsten bijvoorbeeld of uw talent op de ennisbaan of uw vermogen om te organiseren. Kijk eens naar die zaken in uw leven waar u zich wél zelfverzekerd over voelt. Hoe heeft u dat zelfvertrouwen bereikt? Juist, door het gewoon veel te doen! Zoek dus voor spreken en presenteren in het openbaar naar mogelijkheden om te oefenen en laat geen vergadering, speech of verjaardag onbenut!
Vergelijk het met een spier. Als u altijd uw linkerarm oefent door met die arm een gewicht te heffen zal de spier van uw linkerarm groter zijn dan de spier van uw rechterarm. Zo werkt het ook met aandacht. Er is vaak (te) veel aandacht voor wat niet goed gaat. In onze maatschappij kijken we (te) vaak naar wat beter moet en wat er anders kan. Het is belangrijk dat de aandacht hiervoor in balans is met hetherkennen, koesteren en waarderen van datgene wat er wél is en wat wél goed gaat. Een goede balans biedt ontwikkelingsmogelijkheden. Begint elke dag met 1 minuut stilstaan bij wat er goed gaat!
Auteur: Ikram Choho