Menu
BVO logo

Goede voornemens? Zo maakt u ze waar!

Het is bijna zover: 2015 komt eraan en dat betekent een schone lei. Een schone lei om veranderingen of verbeteringen in ons leven aan te brengen. Althans, dat is onze intentie. We hebben goede voornemens. En voor het realiseren van deze goede voornemens bestaan er goede adviezen. Ook in dit artikel vindt u er een aantal. Het punt is dat het realiseren van goede voornemens vaak erg lastig is. Wanneer we kijken naar het behaalde aantal doelen na 6 maanden, dan is dit bedroevend laag. Na een halfjaar houdt nog maar een kwart zich nog bezig met het goede voornemen.

Voor velen zijn de valkuilen bekend. De doelen zijn onvoldoende concreet, negatief geformuleerd, of de gestelde termijn is te lang. Maar zelfs met deze kanttekeningen in ons achterhoofd blijft het lastig. We willen een gewoonte, zoals te veel eten of te weinig sporten, veranderen. Er bestaat niet zoiets als een automatische gewoonte. Iedere nieuwe gewoonte kost tijd. Het is een roadtrip, waarbij u met iedere kilometer dichter bij uw doel komt – die stip op de horizon.

Een interessante benadering voor het behalen van doelen komt uit de neurowetenschappelijke hoek. Het onderzoek van Elliott Berkman van de Universiteit van Oregon naar de werking van ons brein in het behalen van doelen geeft aanknopingspunten om het succes te vergroten. Want uiteindelijk gaat het vaak om het doorbreken of veranderen van patronen. En dit gebeurt allereerst in ons brein.

5 stappen om uw doelen te behalen

  1. Bepaal een einddoel, maar focus daar niet te veel op. Einddoelen zijn vaak ongrijpbaar. Breek ze op in kleinere concrete subdoelen die minder (mentale) energie kosten.
  2. Bouw een beloningsstructuur. Ons brein is erg sensitief voor succes en wil dat succes graag herhalen. Zorg voor regelmatige beloningen die bijdragen aan uw subdoelen. Hoe herkent u een goede beloning? U krijgt er energie van en wilt er direct meer van. En het gevoel van succes wordt sterker wanneer het gedeeld wordt. Zoek dus mensen met gelijksoortige doelen.
  3. Bouw triggers in het dagelijks leven. Wilt u een dieet volhouden, dan helpen kleine reminders beter dan een groot stopbord op de koelkast. Onderzoek naar dieetgedrag laat zien dat dieetgerelateerde woorden ervoor zorgden dat mensen bewuster kiezen en minder eten. Het helpt dus om dieetproducten in te kopen. Niet zozeer omdat er misschien minder suiker in zit, maar vanwege het woord 'dieet' op de verpakking.
  4. Bouw vaste patronen in. Ons brein is een effectieve patronenmachine. Op basis van bestaande patronen nemen we veel van onze beslissingen. Wilt u een patroon doorbreken, dan helpt het deze te vervangen door een ander patroon. Hierbij speelt de kracht van herhaling een grote rol.
  5. Wees zelfbewust. Er komt een moment dat u in de verleiding komt om toch die chocoladereep te pakken. Houd de waarom-vraag scherp. Waarom doet u dit? De waarom-vraag geeft een dieperliggende motivatie weer, dan een hoe-vraag. Hoe-vragen zijn vooral praktisch. Het helpt om vooruit te denken en alternatieve strategieën te hebben, bijvoorbeeld als X gebeurt, dan doe ik Y.

Met deze tips werkt u op een realistische en effectieve manier aan het realiseren van uw goede voornemen. Zo brengt u het komende jaar het beste in uzelf naar boven.

Ik wens u een doelgericht 2015!

Jan Willem Bouwmeester

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant