Het is bijna zover: 2015 komt eraan en dat betekent een schone lei. Een schone lei om veranderingen of verbeteringen in ons leven aan te brengen. Althans, dat is onze intentie. We hebben goede voornemens. En voor het realiseren van deze goede voornemens bestaan er goede adviezen. Ook in dit artikel vindt u er een aantal. Het punt is dat het realiseren van goede voornemens vaak erg lastig is. Wanneer we kijken naar het behaalde aantal doelen na 6 maanden, dan is dit bedroevend laag. Na een halfjaar houdt nog maar een kwart zich nog bezig met het goede voornemen.
Voor velen zijn de valkuilen bekend. De doelen zijn onvoldoende concreet, negatief geformuleerd, of de gestelde termijn is te lang. Maar zelfs met deze kanttekeningen in ons achterhoofd blijft het lastig. We willen een gewoonte, zoals te veel eten of te weinig sporten, veranderen. Er bestaat niet zoiets als een automatische gewoonte. Iedere nieuwe gewoonte kost tijd. Het is een roadtrip, waarbij u met iedere kilometer dichter bij uw doel komt – die stip op de horizon.
Een interessante benadering voor het behalen van doelen komt uit de neurowetenschappelijke hoek. Het onderzoek van Elliott Berkman van de Universiteit van Oregon naar de werking van ons brein in het behalen van doelen geeft aanknopingspunten om het succes te vergroten. Want uiteindelijk gaat het vaak om het doorbreken of veranderen van patronen. En dit gebeurt allereerst in ons brein.
5 stappen om uw doelen te behalen
Met deze tips werkt u op een realistische en effectieve manier aan het realiseren van uw goede voornemen. Zo brengt u het komende jaar het beste in uzelf naar boven.
Ik wens u een doelgericht 2015!
Jan Willem Bouwmeester