De opdrachtgever voor deze casus is de Gemeente Maastricht. Zij hebben omstreeks 2009 te maken met een cultuurverandering vanuit de volgende visie en kernwaarden: vakmanschap, anderen succesvol maken en efficiënt samenwerken.
De Gemeente Maastricht zocht een trainingspartner die een samenhangend managementdevelopmentprogramma kon ontwikkelen voor het middenkader. Dit middenkader bestond uit 50 teammanagers, 10 managers bedrijfsvoering en 11 managementtrainees.
Het managementdevelopmentprogramma moest er op de eerste plaats voor zorgen dat de deelnemers ondersteuning kregen bij de ontwikkeling van kennis (weten), vaardigheden en gedrag (doen) en houding (zijn). Hiermee kunnen zij hun leidinggevende rol naar hun medewerkers beter vervullen en mede sturing geven aan de cultuurverandering vanuit de visie en kernwaarden van de gemeente. Daarnaast was het programma bedoeld om een gezamenlijke (klantgerichte) manier van werken te ontwikkelen waarmee de samenhang en samenwerking tussen de domeinen en teams werd bevorderd. Uiteindelijk moet het programma ook bijdragen aan de gewenste leiderschapskwaliteiten, passend in de gewenste te ontwikkelen cultuur. Via een aanbesteding koos de Gemeente Maastricht uit meer dan 70 opleiders voor Boertien Vergouwen Overduin.
Boertien Vergouwen Overduin ontwikkelde een programma dat is opgebouwd op basis van het Quinn-model. Het programma kent de volgende hoofdthema’s:
Een belangrijk onderdeel in het programma is het ontwikkelassessment op basis van de 360° feedback op de managementrollen van Quinn. Hiernaast wordt in dit programma de Talentscan gebruikt. Hierin wordt uitgegaan van de talenten van de deelnemers en niet van hun tekortkomingen. Dit heeft een positief effect op de motivatie van de deelnemers en de resultaten van het programma.
In het traject is ook gebruikgemaakt van intervisiesessies; de eerste onder begeleiding van de trainer, de volgende met alleen de deelnemers. Het traject is afgesloten met outtakegesprekken.
De deelnemers en de organisatie zijn zeer tevreden over de resultaten van dit traject. De individuele deelnemers hebben hun kennis en vaardigheden aanzienlijk vergroot, en zijn daarmee herkenbare cultuurdragers binnen de organisatie geworden. Ook de onderlinge samenwerking en samenhang tussen de diverse organisatieonderdelen is sterk toegenomen.
Luc Dahlmans, senior adviseur P&O en projectleider Gemeente Maastricht: